eur:
389.29
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Interneten gyűjtenek aláírásokat a tüntetések ellen

Virtuális ellentüntetést szerveznek az interneten azok a franciák, akiknek elegük van a szakszervezetek által szított "lázadásból" és a gazdaság blokádjából. Az állításuk szerint a "csendes többséget" képviselő magánszemélyek elektronikus levélben buzdítják az embereket arra, hogy egy internetes címre klikkelve a tüntetések leállítása mellett voksoljanak. A két napja elindított, a média által egyáltalán nem reklámozott akció eddig 155 ezer szavazatot gyűjtött össze.

Csütörtökön a szakszervezetek arról döntöttek, hogy egy hét múlva, október 28-án, majd a rákövetkező szombaton, november 6-án újabb országos tiltakozást tartanak a nyugdíjreform ellen. A felhívást két érdekképviseleti szervezet nem írta alá.

A kormány ezzel csaknem egy időben úgynevezett "blokkolt szavazást" kért a Szenátustól, ami azt jelenti, hogy a nyugdíjkorhatárt is felemelő törvényről gyorsított formában döntenek a honatyák, oly módon, hogy figyelmen kívül hagyják azt a több mint 250 módosító javaslatot, melyet még meg kellett volna tárgyalniuk.

A gimnazisták csütörtökön egyébként országosnak mondott tüntetést tartottak, de azon az iskolák mindössze hét százaléka vett részt, és bár a tinik a staféta átvételére buzdították az egyetemistákat, ez utóbbiaknál is kifejezetten gyenge a mozgósítás: a hatóságok szerint a 83 egyetem közül maximum tizenkettőben volt valamilyen demonstráció.

Bár közel háromezer benzinkút ellátása továbbra is akadozik, az üzemanyaghelyzet lassan rendeződni látszik, a kormányt helyi szinten képviselő prefektusok ugyanis rendre rekvirálják a tüntetők által elzárt üzemanyagraktárakat, ami azt jelenti, hogy az ilyen létesítményeket többé nem lehet büntetlenül blokkolni. A legradikálisabb szakszervezeti vezetők ezeket az intézkedéseket a sztrájkjog megsértésének tartják.

A tiltakozók mindenesetre további akciókkal fenyegetőznek, az építőipar képviselői pedig immár azt mondják, hogy mintegy 15 ezer dolgozójuknak ideiglenesen megszűnik a munkája, ha a gazdaság blokádja folytatódik. Nicolas Sarkozy csütörtökön a legnagyobb határozottságot ígérte azokkal szemben, akik a tüntetések alatt törtek-zúztak, megismételve ugyanakkor, hogy a nyugdíjreformra szükség van.

Az államfő és kormánya egyébként napok óta azt hangoztatja, hogy az üzemanyagraktárakat lezáró "szűk kisebbségnek" nincs joga túszul ejteni egy ország gazdaságát. Elemzők szerint a hatalom arra játszik, hogy az elhúzódó, rengeteg napi kellemetlenséggel járó nyílt konfliktus végül elfordítja az emberek többségét a szakszervezetektől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×