eur:
389.51
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Az Iránnal való együttműködést szent ügynek tartjuk"

Az Egyesült Államokkal és a nyugati államokkal dacoló Irán és Venezuela úgynevezett "tengeri közösséget" hoz létre az export és az olajszállítás megerősítésére. Erről állapodott meg Teheránban vendéglátójával Hugo Chávez venezuelai elnök, aki azt mondta: minden lehetséges módon támogatni fogja az atomprogramja miatt ENSZ-szankciók által sújtott Iránt.

Hugo Chávez kilencedik alkalommal járt Iránban, amelyet fontos szövetségesének tart az Egyesült Államokkal való szembenállásban. Mellesleg a két ország a világ két jelentős olaj exportőre.

Kommentátorok megjegyezték: Venezuela befektetésekre készül a világ egyik leggazdagabb, Iránban található olajlelőhelyén. Chávez azt mondta vendéglátójának, Mahmúd Ahmedinezsád elnöknek, hogy országa mindenképp kiáll Irán mellett. "Az Iránnal való együttműködést szent ügynek tartjuk. A független államok összefoghatnak, és így közös erővel léphetünk fel az imperialistákkal szemben" - fejtegette Chávez.

A venezuelai elnök nyíltan támogatja Irán atomprogramját is - amelyről több nyugati állam úgy tartja, hogy Teherán atomfegyver kifejlesztésére akarja felhasználni.

Chávez előzőleg Ukrajnában és Oroszországban járt - Moszkvában arról állapodott meg, hogy Oroszország megépíti Venezuela első atomerőművét.

Venezuela közös olajszállító hajózási társaságot hoz létre Iránnal, részt vesz a Dél-Pars nevű gázmező kiaknázásában, és közösen építenek olajipari létesítményeket.

A két ország kapcsolata - a közös ellenség miatt - különösen barátivá vált az elmúlt években. Egy évvel ezelőtt Ahmedinezsád elnök járt Venezuelában, most pedig megköszönte dél-amerikai vendégének, hogy kiáll mellette az úgymond "erőszakos nagyhatalmakkal" szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×