eur:
389.41
usd:
361.7
bux:
68052.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem álcázhatják magukat a traffipaxozó rendőrök

Szlovákiában e héttől a sebességet mérő rendőrök nem bújhatnak el. Munkájukat nyilvánosan kell végezniük, sőt, előre be kell jelenteniük, hol és mikor fognak ellenőrizni.

Új szabályokat vezettek be a szlovákiai közlekedési rendőröknél. Ezek értelmében szerdától a sebességmérő rendőrök már nem bújhatnak el a bokor mögé, nem rejthetik el a sebességmérő radart, és csak azokon az útszakaszokon ellenőrizhetnek, ahol az indokolt.

Jaroslav Spi¹iak országos rendőrfőkapitány utasítására a rendőröknek úgy kell végezniük a sebességmérést, hogy a gépkocsivezetők már messziről láthassák őket, illetve a sebességmérő radart. Spi¹iak szeretné, ha javulna a közlekedési rendőrökről alkotott rossz vélemény.

Szintén újdonság, hogy a rendőrség közli majd, hol mérik a sebességet mobil radarral, milyen típusú és színű autóban helyezték el a berendezést. Kivételt képez az olyan ellenőrzés, amelyet operatív információk elemzése nyomán indítanak.

A kereskedelmi rádiók és a közszolgálati rádió után a rendőrség is közzéteszi majd internetes honlapján, hogy melyik útszakaszon ellenőrzik a sebesség betartását. Természetesen csak útszakaszt jelölnek majd meg híradásukban, és a rendőrautó leírását közlik.

A főkapitány a lakosság és a rendőrség kapcsolatának javulásában és a balesetek számának csökkenésében bízik. Az első tapasztalatok meglehetősen felemásak, a döntés ellenzői szerint megnőhet a felelőtlen, agresszív autósok száma, akik semmibe sem veszik a sebességkorlátozást. A rendőrség vezetői szerint hasonló intézkedés van érvényben Nagy Britanniában és Németországban is, és az ottani tapasztalatok kedvezőek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×