eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Részt követelnek a nyereség növekedéséből a németek

Németországban az elmúlt napokban mind a kormány, mind pedig a legtöbb gazdaságkutató intézet javította a gazdasági növekedési kilátásokat. Most megszólalt a szakszervezetek szövetsége is, és bejelentette, hogy a munkavállalók is részt követelnek az egyre nagyobb vállalati nyereségekből.

Berlinben a kereskedelmi és iparkamara a napokban 2,3-ról 3,5 százalékra emelte az ország gazdasági növekedésére vonatkozó idei előrejelzését. Ezt arra vezette vissza, hogy a kivitel szinte példátlan fellendülést ér meg, a belföldi kereslet is lendületesen fejlődik, és augusztusban tovább csökkent a munkanélküliek száma.

A kedvező hírek hallatán a szakszervezetek bejelentették, hogy a munkavállalók számára részt akarnak a vállalati bevételek növekedéséből és határozott béremelési követeléssel álltak elő. A szakszervezeti szövetség élén álló Michael Sommer átlagosan hat százalékos fizetésemelést tart méltányosnak.

A válság idején, amikor sok cég csak rövidített munkaidővel tudta átvészelni a megrendelések elmaradását, a dolgozók széles rétege beletörődött bérének csökkenésébe. Most viszont, a konjunktúra határozott élénkülése idején, nem látja be, hogy ne részesedhessék a gazdasági élet virágzásának áldásaiból - mondja Sommer.

A szakszervezeti vezető nem titkolta, hogy munkabeszüntetési akcióktól sem riad vissza a béremelések kikényszerítése érdekében, és forró őszt jósolt arra az esetre, ha a munkaadók elzárkóznak a jogos igények teljesítése elől. A fémipari vezetők szóvivője ugyanakkor arról beszélt, hogy a fellendülés talán csak átmeneti, és a szakszervezetek fizetésemelési követelésükkel veszélybe sodorják a konjunktúrát, következésképpen szó sem lehet a bérek hat százalékos növeléséről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×