eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Magánrendezvényen is tilos a zászlógyalázás

1500 eurós, mai árfolyamon közel félmillió forintnak megfelelő pénzbírsággal sújtják a jövőben a francia zászló nyilvános meggyalázóit, sőt a francia igazságügyi miniszter által néhány napja kiadott rendelet azokat is bünteti, akik egy ilyen cselekedetet lefényképeznek, vagy lefilmeznek, és azt közzéteszik. Az igazságügyi tárca ezzel egy olyan joghézagot igyekszik betölteni, amelyre három hónappal ezelőtt derült fény.

Áprilisban országos felháborodást váltott ki Franciaországban egy olyan fénykép, amely egy férfit ábrázolt, amint éppen kitörli a hátsóját a nemzeti színű lobogóval. Az "alkotást" egy nizzai fiatalember készítette az egyik legnagyobb francia könyváruház-lánc, a Fnac által márciusban meghirdetett fotópályázatra. A botrány akkor tört ki, amikor a zsűri által a "politikailag inkorrekt" kategória győztesének kikiáltott alkotást egy ingyenes napilap leközölte.

Az igazságügyi miniszter az eset kapcsán akkor büntetőeljárást helyezett kilátásba, ám kiderült, hogy a törvény csak a nyilvános rendezvényen elkövetett zászlógyalázást bünteti. A most megjelent rendelet a kérdést immár végérvényesen rendezi: a piros - fehér - kék zászló megsemmisítése, megrongálása vagy megalázó használata ezentúl akkor is büntetendőnek minősül, ha azt nyilvános vagy a nyilvánosság számára hozzáférhető helyen követik el.

Sőt, a további félreértések elkerülése végett a jogszabály kimondja: azok ellen is eljárás indítható, akik magánkörben elkövetett zászlógyalázásról felvételt készítenek, és azt nyilvánosságra hozzák.

A nemzeti szimbólumok védelmének a kérdése visszatérő politikai témának számít Franciaországban, különösen azóta, hogy 2008. októberében a Párizsban megtartott Franciaország-Tunézia barátságos mérkőzés kezdetén a szurkolók egy része kifütyülte a francia himnuszt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×