eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Nem ömlik tovább az olaj a Mexikói-öbölbe

A BP olajtársaságnak 85 nap után sikerült leállítani az olajszivárgást a Mexikói-öbölben. A 11 halottat követelő DeepWater Horizon platformon történt robbanás óta 4,38 millió hordónyi olaj ömlött a tengerbe - ez a legnagyobb olajkatasztrófa az Egyesült Államok történetében. A BP most azt teszteli, hogy a kútra engedett hatalmas sapka vissza tudja-e tartani az olajat.

Nem ömlik az olaj a Mexikói-öböl vizébe, de a BP egyelőre nem hajlandó ünnepelni. Azt követően, hogy egy új, 75 tonnás sapkát engedtek a szivárgó kútra, két napon keresztül tesztelik az alatta kialakuló nyomást. Ha a sapka kitart, ha a tengerfenék nem reped meg a nyomás miatt, és ha sikerül befejezni az úgynevezett mentesítő kutak fúrását, akkor végleg leállíthatják a szennyezést.

A BP helyi idő szerint csütörtök délutántól két napon keresztül figyeli, működik-e a módszer.

Washingtonban, Barack Obama elnök, akinek rontott a népszerűségén, hogy a közvélemény tehetetlennek látta a BP-vel szemben, szintén azt mondta: egyelőre még csak tesztek folynak, de "pozitív jelnek" nevezte az eredményt.

A siker még nem garantált: a mélyből feltörő olaj nyomása megrepesztheti a tengerfenéket, vagy robbanás történhet a csőrendszerben.

A BP heteken keresztül próbálkozott többféle módszerrel a szivárgó, vagy inkább ömlő olaj megállítására - például iszappal és golflabdákkal próbálta eltömíteni a kutat. Az elmúlt hétvégén robot-tengeralattjárók levágtak egy sérült csődarabot, s ezután után az olaj akadálytalanul ömlött a tengerbe. Ezt követően helyezték a kútra az új sapkát, amelynek utolsó szelepeit csütörtökön zárták el.

Az öböl menti államok lakói vegyes érzelmekkel fogadták a hírt. Egyesek lelkesen azt mondták: imáik meghallgatásra találtak. Mások viszont azt: hiszik, ha látják. A BP "spillcam"-nek, szivárgáskamerának elkeresztelt víz alatti felvevői szerint nem ömlik az olaj.

A szennyezés több milliárd dollárjába került a BP-nek, már csütörtökön az új hírre reagálva már több mint hat és fél százalékkal emelkedett részvényeinek árfolyama.

Kérdés, hogy a part menti városok gazdasága mikor áll talpra. Louisiana állam osztrigahalász vidékein például az állomány jelentős része elpusztult. Az Egyesült Államokban pedig itt fogyasztják el az országban kifogott osztrigák 60-70 százalékát, a helyiek és a turisták.

Tudósok szerint az olaj még sokáig a partra mosódhat, bár egy idő után a foltok eltűnnek. Még így is azonban hónapokon, sőt akár éveken keresztül követik majd nyomon a hatóságok az olajfoltok vonulását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×