eur:
394.42
usd:
369.55
bux:
65240.52
2024. április 19. péntek Emma

Aggódik a magyar választások eredménye miatt a szlovákiai sajtó

A szlovákiai sajtó továbbra is kiemelt helyen foglalkozik a magyarországi választás első fordulójával. A Sme írásának címe szerint Orbán Viktor feltűnően visszafogott volt.

A Sme cikkírójának feltűnt, hogy a Fidesz elsöprő győzelmének ünneplése vasárnap röviddel éjfél előtt a párt választási központjában feltűnően visszafogott volt. Ennek oka nemcsak a fáradság volt, melyet még tetézett az eredményhirdetés körüli kínos hercehurca, mely jelképesen a távozó kormány tehetetlenségének záró-megnyilvánulása volt.

A Fidesz mintha kissé megütközött volna azon, hogy a vártnál valamivel kevesebb, míg a szélsőséges Jobbik valamivel többet kapott, és ez a két dolog valószínűleg összefügg - a Jobbikhoz feltehetően a vártnál több potencionális Fidesz-szavazó pártolt át - írja a lap.

Orbán Viktor számára ez komoly figyelmeztetés, melyet még tetézett a visszafogottság másik oka, az, hogy a Fidesznek végre szint kell vallania, el kell árulnia terveit és főleg a kritizálás helyett végre el kell kezdenie cselekedni.

Orbán Viktornak a gyakorlatban meg kell mutatnia, hogyan tud megbirkózni céljai és kijelentései belső ellentmondásaival. Ezek egyikét már első nemzetközi sajtóértekezletén megmutatta, amikor az új kormány egyik fő feladatául az adócsökkentést jelölte meg. Ez hasznos és jó lenne, de Orbán nem mondta meg, miből tudná ezt fedezni, ha meg akarja tartani, sőt bővíteni szeretné a jelenlegi szociális vívmányokat - írja a Sme munkatársa.

A Pravda kommentárja szerint Orbán Viktor erős hatalma nagy problémát jelent Szlovákia számára. A szerző "radikálisnak és nacionalistának" nevezi a Fideszt, a Jobbikot "szélsőségesnek". Úgy véli, hogy Szlovákiának a magyarországi választás után többféle problémával kell megküzdenie.

Az egyik gondot a lap szerint a magyar politikusok már jól ismert, meghívás nélküli látogatásai fogják jelenteni, amelyek tulajdonképpen provokációk. Orbán ezt már előre jelezte, amikor kijelentette, hogy előbb a felvidéki magyarok képviselőivel találkozik, s csak utána a szlovák kormányéival.

A második problémát a Pravda szerint a szlovákiai magyar kisebbség fogja alkotni. Orbán a kisebbségi magyaroknak magyar állampolgárságot kíván adni. "Ha már Budapest nem tudja magához csatolni a területeket, megpróbálja magához csatolni legalább az állampolgárokat" - jegyzi meg a cikkíró.

Szerinte a harmadik problémát a magyarországi szélsőségesség szlovákiai terjeszkedése fogja jelenteni. Úgy véli, hogy a hagyományosan békés dél-szlovákiai magyar kisebbséget a Jobbik gárdistái, illetve a Fidesz radikálisai megpróbálják "felébreszteni" Duray Miklós hangjával.

"Éppen ez a harmadik fajta problémakör a legveszélyesebb Szlovákia számára. A mindenkori szlovák kormány feladata visszaverni ezt a veszélyt - arra kell törekednie, hogy a magyar kisebbség Szlovákiában védve és támogatva legyen, s elismerésnek örvendjen. Továbbá megbecsülésnek, tehát soha ne kételkedjen abban, hogy itt Szlovákiában itthon van. Legyen elégedett és főleg békés" - olvasható a Pravda jegyzetében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×