eur:
392.77
usd:
365.89
bux:
66551.08
2024. április 26. péntek Ervin

Gasparovic és Medvegyev közös nyilatkozata a szovjetek hősiességéről

Főleg gazdasági és energetikai kérdések szerepelnek az orosz államfő pozsonyi tárgyalásainak napirendjén. Dmitrij Medvegyev és Ivan Gasparovic kedden közös nyilatkozatot adott ki a II. világháború befejezésének 65. évfordulója alkalmából. Medvegyev még szerdán továbbutazik Prágába, ahol amerikai partnerével, Barack Obamával találkozik.

Az orosz államfő, aki már kedd este óta a szlovák főváros vendége, hivatalos látogatását szerdán délelőtt szlovák partnerénél, Ivan Gasparovicnál kezdte. A két elnök kitüntette a II. világháború orosz és szlovák veteránjait, majd közös nyilatkozatot fogadott el a II. világháború befejezésének 65. évfordulója alkalmából. A dokumentum többek között méltatja a Szovjetunió szerepét a fasizmus legyőzésében.

A két államfő a pozsonyi elnöki palotában több egyezményt írt alá, ezek mindegyike a gazdasági és kereskedelmi együttműködést hivatott fellendíteni.
Az egyik megállapodás értelmében a mohi atomerőmű harmadik és negyedik blokkjába Oroszország szállít majd nukleáris fűtőanyagot. Három további egyezmény egy vasúti tehervagonok tervezésével és gyártásával foglalkozó közös orosz-szlovák vegyesvállalat megalapításáról szól.

Medvegyev a nap folyamán tárgyalt az ukrán-szlovák határtól az osztrák határig vezető széles nyomtávú vasút építéséről is, amelyet Moszkva már hosszabb ideje szorgalmaz. A végső döntés a hatástanulmányok kiértékelése után idén ősszel várható.

Az orosz államfő látogatását szerdán semmilyen incidens nem zavarta meg, míg kedden este, az ünnepi vacsora idején az elnöki palota előtt 25-30 aktivista követelte az emberi jogok és szólásszabadság betartását Oroszországban.

Az orosz vendég biztonságára csaknem ezer rendőr felügyel a szlovák fővárosban. Dmitirj Medvegyev és népes küldöttsége, amelyben ott van Szergej Lavrov külügyminiszter is, még szerda késő este Prágába utazik, ahol csütörtök délelőtt találkozik Barack Obama amerikai elnökkel.

A prágai tárgyalások végén sor kerül az új leszerelési egyezmény, a START-III aláírására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×