INFORÁDIÓ
2022. május 17. kedd
Paszkál

Hazatérhet a hónapokig repülőtéren ragadt férfi

Infostart

Hazatérhet Kínába az az emberi jogi aktivista, aki egy hollywoodi film főhőséhez hasonlóan hónapokon keresztül élt a tokiói nemzetközi repülőtéren. Feng Cseng-hut valójában a kínai hatóságok tartották nem kívánatos személynek és többször kitoloncolták az országból.

A kínai aktivista november óta élt a tokiói Narita repülőtéren, és sokakat Tom Hanksre emlékeztetett a Terminál című filmből.

Feng Cseng-hu azonban nem jogi, hanem politikai okokból ragadt a repülőtéren, "felforgató" tevékenysége miatt nem engedte ugyanis Kína hazatérni, és többször is visszatették a Tokióból Sanghajba érkezett gépre. A Japánba visszaküldött férfi tiltakozásul nem volt hajlandó belépni az országba, így a senki földjén élt.

Most azt mondja: a kínai hatóságok jelezték, hogy még a február 14-i holdújév előtt hazatérhet. Ennek ellenére azt mondja: nem fogják lekenyerezni és folytatja a kormány bírálatát.

"A demokráciáért való harc és emberi jogi aktivizmus életem része" - közölte a repülőtéren tartott sajtótájékoztatóján és azt mondta: tevékenysége nem sérti a kínai alkotmányt.

Fenget, aki az átutazók által adott ételből élt a beléptető kapuk melletti padon, az utóbbi héten háromszor is meglátogatták a kínai nagykövetség munkatársai. Az aktivista azt mondta: nem támasztottak feltételeket hazatéréséhez.

Kínai állampolgárként jogom van visszatérni a hazámba - mondta a fotósok és operatőrök előtt mosolyogva pózoló, 55 éves Feng.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018