eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hazatérhet a hónapokig repülőtéren ragadt férfi

Hazatérhet Kínába az az emberi jogi aktivista, aki egy hollywoodi film főhőséhez hasonlóan hónapokon keresztül élt a tokiói nemzetközi repülőtéren. Feng Cseng-hut valójában a kínai hatóságok tartották nem kívánatos személynek és többször kitoloncolták az országból.

A kínai aktivista november óta élt a tokiói Narita repülőtéren, és sokakat Tom Hanksre emlékeztetett a Terminál című filmből.

Feng Cseng-hu azonban nem jogi, hanem politikai okokból ragadt a repülőtéren, "felforgató" tevékenysége miatt nem engedte ugyanis Kína hazatérni, és többször is visszatették a Tokióból Sanghajba érkezett gépre. A Japánba visszaküldött férfi tiltakozásul nem volt hajlandó belépni az országba, így a senki földjén élt.

Most azt mondja: a kínai hatóságok jelezték, hogy még a február 14-i holdújév előtt hazatérhet. Ennek ellenére azt mondja: nem fogják lekenyerezni és folytatja a kormány bírálatát.

"A demokráciáért való harc és emberi jogi aktivizmus életem része" - közölte a repülőtéren tartott sajtótájékoztatóján és azt mondta: tevékenysége nem sérti a kínai alkotmányt.

Fenget, aki az átutazók által adott ételből élt a beléptető kapuk melletti padon, az utóbbi héten háromszor is meglátogatták a kínai nagykövetség munkatársai. Az aktivista azt mondta: nem támasztottak feltételeket hazatéréséhez.

Kínai állampolgárként jogom van visszatérni a hazámba - mondta a fotósok és operatőrök előtt mosolyogva pózoló, 55 éves Feng.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×