eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Izrael nem siratja a meggyilkolt Hamász-vezetőt

A dubaji rendőrség szerint az izraeli titkosszolgálat, a Moszad gyilkolta meg egy szálloda luxuslakosztályában a palesztin iszlamista mozgalom, a Hamász egyik vezetőjét. A Moszad nem kommentálta a vádat, de Izraelben azt mondták: a palesztin iráni fegyverekhez akart hozzájutni.

Mahmúd al-Mabhúhhal áramütés és méreg végzett egy dubaji szállodaszobában - a helyi rendőrség szóvivője nem zárta ki, hogy az elkövetők az izraeli Moszad emberei voltak. Annyit elmondott még, hogy hét vagy több, európai útlevéllel utazó személyt gyanúsítanak.

A bosszút esküdő Hamász Izraelt vádolta meg a január 20-án történt gyilkossággal, és elismerte: Al-Mabhúh fegyvereket akart vásárolni az Izrael elleni harchoz. Az 50-éves férfi szervezte meg 21 éve két izraeli katona elrablását, akiket később meggyilkoltak.

Tudósítók szerint a Hamász katonai szárnyának alapítója testőrök nélkül és hamis útlevéllel utazott, hogy ne terelje magára a figyelmet.

A Sunday Times brit lap a dubaji rendőrségre hivatkozva azt írta: két európai követte a szobájába, szívrohamot előidéző anyagot adtak be neki, lefényképezték az aktatáskájában található iratokat, majd kiakasztották a "ne zavarjanak" feliratot a kilincsre, és távoztak.

Az izraeli sajtó nem hullajtott könnyeket a Hamász vezetőért. A Jerusalem Post azt írta: a gyilkosság "újabb csapás a gonosz tengelyére", és a Hamásznak nehezebb lesz fegyvereket csempésznie Gázába.

A zsidó államot világszerte bírálták, amiért a tavalyi, gázai offenzívában több száz palesztin polgári lakos halt meg, és amiért egyes vádak szerint a hadsereg többször szándékosan támadott civil célpontokat.

Izraeli védelmi illetékesek azonban arról beszélnek: a Hamász iráni rakétákat csempész be a területre, és a harcok idején a Hamász emberei olyan rakétákat lőttek ki, amelyek 40 kilométerrel távolabb fekvő izraeli városokba csapódtak be.

Irán elismerte, hogy pénzeli az iszlamista szervezetet, de tagadta, hogy fegyverekkel látná el azt.

Al-Mabhúhot már többször is megpróbálták megölni: 1989-ben megmérgezték, és másfél napig kómában volt. Szíriában bombát rejtettek az autója alá. Izrael több Hamász-vezetőt is megölt, úgynevezett célzott gyilkosságokkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×