eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Exportálná a rabokat a Governator

Külföldre exportálná Kalifornia börtönlakóinak egy részét Arnold Schwarzenegger kormányzó. A szövetségi állam első számú vezetője szerint olcsóbb lenne, ha Mexikóban finanszíroznák börtönök építését és oda küldenék az elítélt illegális bevándorlókat.

Az akciófilmjei nyomán csak Governatornak, azaz Kormányzátornak becézett Arnold Schwarzenegger újabb radikális ötlettel állt elő: Mexikóba küldené a Kaliforniai elítéltek egy részét, hogy ott töltsék le a börtönbüntetésüket.

A kormányzót azonban nem a keménykedés, hanem állama gyászos pénzügyi helyzete ösztönözte az ötletre. Kalifornia, amely tavaly az államcsőd szélére került, és ahol készpénz helyett utalványokat is osztogattak az állami alkalmazottaknak, az idén újabb költségvetési drámával néz szembe.

Schwarzenegger tavaly már radikális költségvetési megszorításokat bokszolt ki a helyi parlamenttől és továbbra is azt akarja mutatni: keresi az ötleteket, hogyan lehetne csökkenteni a kiadásokat.

Most azt állítja: ha 20 ezer mexikói állampolgárságú és bűncselekmények miatt elítélt illegális bevándorlót mexikói börtönökbe küldenének, azzal Kalifornia dollár milliárdokat spórolna meg. A kormányzó ezért arra is hajlandó, hogy finanszírozza új mexikói börtönök építését. "Gondoljanak bele: Kalifornia pénzt ad Mexikónak! Végül is az ő állampolgárai, vigyázzon rájuk ő! - mondta Schwarzenegger újságírók előtt.

A korábban az amerikai álmot jelentő nyugati parti állam az idén 20 milliárd dolláros költségvetési hiánnyal néz szembe, és további megszorítások várhatók.

Az Egyesült Államokban Kaliforniában vannak a legzsúfoltabb börtönök: 170 ezer őrizetest zsúfoltak be eredetileg 100 főre tervezett intézményekbe. Schwarzenegger azt is felvetette: a magánszektor is létrehozhatna börtönöket, amelyek az állami börtönökkel "versenyeznének".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×