eur:
393.42
usd:
368.11
bux:
66136.09
2024. április 24. szerda György

Bosszút áll a hatóság a rappelő rendőrön

Három különböző per is vár arra az orosz rendőrre, aki a YouTube videomegosztón közzétett klipjeiben korrupcióval vádolta meg a főnökeit. Alekszej Dimovszkij őrnagy Vlagyimir Putyin miniszterelnökhöz intézte üzeneteit. Először leszerelték, majd őrizetbe vették.

Korrupcióra panaszkodott, de őt tartóztatták le - a hétvégén új fordulatot vett Alekszej Dimovszkij volt novorosszijszki rendőr őrnagy története. A Fekete-tenger partján található orosz város országos és immár világhírűvé vált "YouTube rendőrét" pénteken tartóztatták le, egy héttel az esküvője előtt. Így valószínűleg nem lesz szabadlábon, amikor hamarosan megszületik a gyermeke, sőt előfordulhat, hogy a gyermek hat éves lesz, mire kiszabadul az apja.

Dimovszkij két YouTube-üzenetben ostorozta feletteseit és Putyin kormányfőhöz intézve szavait a rendőrségen belül burjánzó korrupcióra panaszkodott. Az első klip megjelenése után eltávolították a testületből, most pedig sikkasztás és hivatali posztjával való visszaélés vádjával pereket indítanak ellene.

Az egyik videóban arról beszélt: főnökei ártatlan emberek elleni vádemelésre kényszerítik beosztottjaikat, hogy elérjék a kitűzött kvótákat.

Vagyim Karaszteljov helyi jogvédő azt mondta: az ex-őrnagyot még hatóság elleni erőszakkal is megvádolták. Azt is elmondta: a fogdába még hétvégén elvitt meleg ruhát csak hétfőn voltak hajlandók átadni neki - "a szabályzat előírásai" miatt.

Dimovszkij még első bírósági meghallgatását megelőzően egy audio üzenetet tett fel a honlapjára, és azt mondta: biztos benne, hogy letartóztatják. Így is történt, annak ellenére, hogy ígéretet tett a bírónak: nem hagyja el a várost. Nem nehéz elképzelni, milyen helyzetben találta magát a volt rendőr, amikor olyanok közé zárták, akiket korábban rács mögé juttatott.

Ellenfelei szerint Dimovszkij manipulálni próbálta a közvéleményt és valójában azért használta fel a YouTube-ot, mert tudta: hamarosan lecsapnak rá. Az elmélet szerint Dimovszkij egy drogellenes akcióban a dílerek beetetésére szánt 800 dollárnyi rubelt sikkasztott el.

Az orosz fogdákban hírhedetten kemény állapotok uralkodnak, és az idén és tavaly is történt egy nagy publicitást kapott, sokkoló eset. Szergej Magnyitszkij ügyvéd azért halt meg, mert megtagadták tőle az orvosi ellátást - az ügyvéd egy rendőri korrupcióról szóló ügy egyik szereplője volt. A múlt héten Konsztantyin Popov újságírót verték meg úgy egy rendőrök által üzemeltetett kijózanítóban, hogy belehalt sérüléseibe.

Az őrnagy videóit egy millióan látták, és annyira ismertté vált, hogy más rendőrök is követték a példáját. Jogvédők szerint a hatalom szokatlan szimpátiát mutat Dimovszkij iránt - ezért is adhatta le a média klipjeit. Dmitrij Medvegyev elnök ugyanis a belügyminisztérium reformját akarja kikényszeríteni. Az is hozzáteszik: ami az ex-rendőrrel történik, az teljesen úgy néz ki, mintha bosszút akarnának állni rajta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×