eur:
394.32
usd:
369.51
bux:
65689.24
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Minél drágább a cigaretta, annál többen szívnak csempészárut

Az Európai Unió többi tagállamához hasonlóan Németországban is régóta hadjárat folyik a dohányzás betiltására. Cigarettára egyre kevesebb helyen lehet rágyújtani, és a kampányt szolgálja az is, hogy állandóan emelik a cigaretta árát - jelenleg egy doboz füstszűrős cigaretta ára már megközelíti a 4 eurót. Így nem véletlen, hogy a dohányosok is mindent megragadnak szenvedélyük költségének csökkentésére, amire jó alkalmat kínál a csempészáru.

A hamburgi Világgazdasági Intézet felmérést készített arról, hogy mekkora kár okoz a cigarettacsempészés. Kiváltképpen az egykori NDK piacain kínálnak a dobozokon feltüntetett árnál olcsóbban cigarettát. Ezt jórészt Lengyelországból csempészik német földre.

A csempészet miatt a Világgazdasági Intézet tanulmánya szerint a német adóhivatal 2008-ban kereken 4 milliárd euró bevételtől esett el. Kimutatták azt is, hogy emelkedő a tendencia, mert három évvel korábban 20 százalékkal kevesebb cigaretta kelt el a feketepiacon. Becslések szerint a múlt évben már legalább 25 milliárd alkalommal gyújtottak vámolatlan cigarettára Németországban.

Ez komoly megtakarítást jelentett a dohányosok számára, ugyanis a cigaretta árának több mint 40 százaléka adó. Miközben a hatóságok a csempészet elleni kampány fokozására készülnek, a kormány bejelentette, hogy az év második felében tovább emelik a dohánytermékek árát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Amerikai hadihajók sora érkezik Izrael partjaihoz, Washingtonnak kellett leállítania Jeruzsálemet – Híreink az iráni-izraeli konfliktusról csütörtökön

Amerikai hadihajók sora érkezik Izrael partjaihoz, Washingtonnak kellett leállítania Jeruzsálemet – Híreink az iráni-izraeli konfliktusról csütörtökön

Izrael fontolóra vette, hogy azonnali megtorló katonai akcióval reagáljon az Irán által elkövetett múlt szombati támadássorozatra, de végül tartva az esetleges eszkalációtól, elvetette ezt a lehetőséget - számolt be az Axios hírügynökség értesüléséről a Sky News. A héten az izraeli hadsereg és a Shin Bet bejelentése szerint légicsapásban életét vesztette a Hamász belbiztonsági részlegének vezetője, Juszef Shabat - tudósított a Times of Israel. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×