INFORÁDIÓ
2022. május 17. kedd
Paszkál

Minél drágább a cigaretta, annál többen szívnak csempészárut

Infostart

Az Európai Unió többi tagállamához hasonlóan Németországban is régóta hadjárat folyik a dohányzás betiltására. Cigarettára egyre kevesebb helyen lehet rágyújtani, és a kampányt szolgálja az is, hogy állandóan emelik a cigaretta árát - jelenleg egy doboz füstszűrős cigaretta ára már megközelíti a 4 eurót. Így nem véletlen, hogy a dohányosok is mindent megragadnak szenvedélyük költségének csökkentésére, amire jó alkalmat kínál a csempészáru.

A hamburgi Világgazdasági Intézet felmérést készített arról, hogy mekkora kár okoz a cigarettacsempészés. Kiváltképpen az egykori NDK piacain kínálnak a dobozokon feltüntetett árnál olcsóbban cigarettát. Ezt jórészt Lengyelországból csempészik német földre.

A csempészet miatt a Világgazdasági Intézet tanulmánya szerint a német adóhivatal 2008-ban kereken 4 milliárd euró bevételtől esett el. Kimutatták azt is, hogy emelkedő a tendencia, mert három évvel korábban 20 százalékkal kevesebb cigaretta kelt el a feketepiacon. Becslések szerint a múlt évben már legalább 25 milliárd alkalommal gyújtottak vámolatlan cigarettára Németországban.

Ez komoly megtakarítást jelentett a dohányosok számára, ugyanis a cigaretta árának több mint 40 százaléka adó. Miközben a hatóságok a csempészet elleni kampány fokozására készülnek, a kormány bejelentette, hogy az év második felében tovább emelik a dohánytermékek árát.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018