eur:
393.78
usd:
368.96
bux:
65875.07
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Negyven százalékra kell emelni a női vezetők számát Franciaországban

Hat évet adott a francia parlament a tőzsdén jegyzett cégeknek, illetve az állami vállalatoknak, hogy felügyelőbizottságaikban vagy más, nem operatív vezetői testületeikben a nők jelenlétének arányát 40 százalékosra emeljék. A képviselők által szerdán elfogadott "paritás törvény" végső változatában enyhébbé vált, mint azt benyújtói eredetileg tervezték.

A szöveget alkotó két kormánypárti politikus ugyanis a nők arányát 50 százalékos szinten írta volna elő, és azt a cégeknek öt éven belül kellett volna teljesíteniük. Az elfogadott változat szerint ugyanakkor az érintett társaságoknak a vezetőségükbe beválasztott nők arányát három éven belül 20 százalékra kell feltornászniuk, azoknak a vállalatoknak pedig, amelyek jelenleg egyetlen női felügyelőbizottsági vagy igazgatótanácsi taggal sem rendelkeznek, hat hónapon belül pótolniuk kell a hiányt.

A kvóták be nem tartása a törvény szerint a vezető testületekben történt kinevezések, sőt a meghozott határozatok automatikus érvénytelenítését vonja majd maga után. A szerdai szavazás külön érdekessége, hogy a határozatok felfüggesztéséről szóló szankciót a javaslattevők a kormány véleményével szembehelyezkedve, az ellenzéki szocialisták támogatásával fogadtatták el a parlamenttel.

A Fillon-kormány deklarált célja egyébként az, hogy hat éven belül Franciaországban is elérjék a norvég paritás szintet, ahol egy 2003-ban elfogadott törvénynek köszönhetően a nők aránya a tőzsdén jegyzett társaságok vezetésében mára eléri a 44 százalékot.

Bár évek óta beszélnek a kérdésről, Franciaországban a nők aránya jelenleg mindössze 10,5 százalékot tesz ki a tőzsdén jegyzett társaságok vezető testületeiben, és arányuk a leginkább "elnőiesedettnek" tartott vállalatokban, például a kozmetikumokat gyártó l'Orealnál sem haladja meg a 19 százalékot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×