eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Öt százalékkal csökkent tavaly a német GDP

Németországban az elmúlt évben kereken öt százalékkal zuhant a nemzeti össztermelés. Ezzel a második világháború óta a legsúlyosabb válságát élte át Európa legnagyobb gazdasága.

A lehangoló statisztikai adat nem érte teljesen váratlanul a szakértőket, mert a pénzügyi válság hatásai már korábban is közismertek voltak, így a legtöbben 4,8 százalékos visszaeséssel számoltak. Egy évvel korábban még csaknem másfél, 2007-ben pedig 2,5 százalékkal gyarapodott a német nemzeti össztermelés.

A tavalyi öt százalékos csökkenésre vonatkozó adat ellenére a gazdasági élet vezetői derűlátóak, ugyanis a munkanélküliség felszökésétől való aggodalom nem igazolódott be, és a kormány gazdaságélénkítő intézkedéseinek köszönhetően már élénkülni kezdett a konjunktúra és az idei kilátások - ha egyelőre szerényen is, de - a válság okozta csapások fokozatos kiküszöböléséről tanúskodnak. Becslések szerint idén már másfél százalékos fellendülésre lehet számítani Németországban.

A konjunktúra alakulásában azonban fontos szerepet játszanak a nemzetközi pénzügyi feltételek, amelyeket az Európai Központi Bank elemzői változatlanul bizonytalannak ítélnek. Így csaknem biztosra vehető, hogy EKB kormányzótanácsának holnap esedékes idei első ülésén változatlan szinten, azaz egy százalékon hagyják a bankok közti kölcsönzésben irányadó központi kamatlábat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×