INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

A kormány hajlandó teljesíteni a tiltakozók fuvarosok követelését

Infostart

Eredményesnek bizonyult a szlovák fuvarozók többnapos tiltakozó akciója. A kormány hajlandó teljesíteni a fuvarozók követelésének nagy részét. Az ellenzék a közlekedési miniszter menesztését követeli.

Szlovákiában már hétfőn este véget ért a kamionosok ötnapos blokádja. Robert Fico miniszterelnök váratlanul komoly engedményeket tett és megígérte, hogy teljesíti a fuvarozók követeléseinek nagy részét.

A bejelentést követően éjfélig az utolsó kamion is elhagyta a szlovák fővárost, az utakon visszaállt a szokásos rend. Itteni lapvélemények szerint végre megértette a hatalom is, hogy tényleg bajok vannak, s ezeket orvosolni kell.

A kormányfő bejelentése szerint január 31-ig nem kell útdíjat fizetni az első osztályú utak használatáért. Emellett 800 helyett 950 részre tagolják a fizetős útszakaszokat, annak érdekében, hogy a fizetési kötelezettség a valóban megtett kilométerekhez közelítsen.

A hónap végéig útjelző táblákkal jelölik meg a fizetős szakaszok elejét és végét az első osztályú utakon. A fuvarozók februártól már csak olyan számlát kapnak a rendszert üzemeltető SkyToll társaságtól, melyen pontosan fel lesz tüntetve, mely útszakaszok használatáért fizetnek.

A legfontosabb változás, hogy februártól csökken a gázolaj jövedéki adója, ami annyit jelent, hogy a benzinkutakon 13 euró centtel lesz olcsóbb az üzemanyag literje, és egy liter gázolaj 1 euró egy centbe kerül majd. Fico szerint ez kevesebb, mint a szomszédos országokban.

Ez az intézkedés éves szinten mintegy 100 millió eurós adókiesést jelent az államkasszának, amelyet a kormányfő a minisztériumok számának csökkentésével és a kormányszervek fogyasztásának korlátozásával akar kompenzálni. Fico elképzelése szerint a jelenlegi 16 minisztérium helyett a jövőben csak 14 lenne, azt azonban nem részletezte, mely tárcák összevonását tervezi a kormány.

Ezeknek az intézkedéseknek törvényi feltételeiről pénteki rendkívüli ülésén dönt a kormány, majd a jövő héten rendkívüli parlamenti ülésen fogadják el a szükséges jogszabályokat. Az ellenzék szerint a kormány gyakorlatilag beismerte, hogy hibázott az elektronikus útdíj rendszer bevezetésénél, ezért volt kénytelen engedni a tiltakozásnak. Várható, hogy az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújt be a parlamentben Lubomir Vázny közlekedési miniszter ellen.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018