INFORÁDIÓ
2022. január 22. szombat
Artúr, Vince

Rekordszintre süllyedt az infláció

Infostart

Németországban a pénzügyi válság következtében rekordszintre süllyedt az infláció, ugyanis az elmúlt 12 hónap során a fogyasztói árak átlagosan alig 0,4 százalékkal nőttek. Az ezredforduló óta nem volt ennyire alacsony az infláció Németországban.

Az energiahordozók, kiváltképpen a kőolaj és a földgáz jutányos kínálata, valamint az élelmiszerek árának fokozatos csökkenése azt eredményezte, hogy Németországban az elmúlt év során az infláció aránya csupán 0,4 százalék volt. Ennél lassabb ütemben csupán 1987-ben emelkedtek az árak, amikor is a drágulás üteme alig 0,3 százalék volt.

Pénzügyi szakértők emlékeztettek arra, hogy 2008 nyarán egy hordó nyersolajért még csaknem 150 dollárt kellett fizetni, idén ősszel viszont az OPEC tagállamai már 35 euróért kínálták olajukat.

Az Európai Központi Bank elnöksége a múlt nyáron már aggodalommal szólt az árak elakadásáról, miután átmenetileg számos mezőgazdasági terméket olcsóbban adtak, mint korábban.

Ez együtt járt az élelmiszerek árának stabilizálódásával, noha az év utolsó harmadában ismét a drágulás jelei mutatkoztak. Így december folyamán az infláció üteme megközelítette a 0,8 százalékot, de Németországot még így is sokan a fogyasztók paradicsomának tartják. Az európai valutaegységet alkotó 16 országban decemberben a drágulás üteme elérte a 9tized százalékot. A közös fizetőeszköz, az euro felett őrködő Európai Központi Bank kettő százalékig tartja elfogadhatónak az infláció szintjét. A bank franfkurti központja azonban jövőre sem tart az árak drasztikus emelkedésétől.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018