eur:
393.55
usd:
364.53
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Rekordszintre süllyedt az infláció

Németországban a pénzügyi válság következtében rekordszintre süllyedt az infláció, ugyanis az elmúlt 12 hónap során a fogyasztói árak átlagosan alig 0,4 százalékkal nőttek. Az ezredforduló óta nem volt ennyire alacsony az infláció Németországban.

Az energiahordozók, kiváltképpen a kőolaj és a földgáz jutányos kínálata, valamint az élelmiszerek árának fokozatos csökkenése azt eredményezte, hogy Németországban az elmúlt év során az infláció aránya csupán 0,4 százalék volt. Ennél lassabb ütemben csupán 1987-ben emelkedtek az árak, amikor is a drágulás üteme alig 0,3 százalék volt.

Pénzügyi szakértők emlékeztettek arra, hogy 2008 nyarán egy hordó nyersolajért még csaknem 150 dollárt kellett fizetni, idén ősszel viszont az OPEC tagállamai már 35 euróért kínálták olajukat.

Az Európai Központi Bank elnöksége a múlt nyáron már aggodalommal szólt az árak elakadásáról, miután átmenetileg számos mezőgazdasági terméket olcsóbban adtak, mint korábban.

Ez együtt járt az élelmiszerek árának stabilizálódásával, noha az év utolsó harmadában ismét a drágulás jelei mutatkoztak. Így december folyamán az infláció üteme megközelítette a 0,8 százalékot, de Németországot még így is sokan a fogyasztók paradicsomának tartják. Az európai valutaegységet alkotó 16 országban decemberben a drágulás üteme elérte a 9tized százalékot. A közös fizetőeszköz, az euro felett őrködő Európai Központi Bank kettő százalékig tartja elfogadhatónak az infláció szintjét. A bank franfkurti központja azonban jövőre sem tart az árak drasztikus emelkedésétől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×