eur:
394.82
usd:
370.32
bux:
65383.44
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi

Karácsonyi puszilkodás - néhol négyet, néhol kettőt adnak

Ugrásszerűen megugrik karácsony táján a Franciaországban elcsattanó puszik száma. A puszilkodás eleve hagyományos üdvözlési módnak számít úgy a családban, mint a munkahelyen, a karácsonyi családi összejöveteleken azonban ez a gesztus különös jelentőséget kap, hiszen sokaknak egy évben ez az egyetlen alkalom, amikor a szülőket, nagyszülőket, testvéreket, unokatestvéreket személyesen is üdvözölhetik.

A francia puszinak kifejezetten nagy jelentősége van a társadalmi érintkezésben, és száma vidékenként változik. A legtöbbet érdekes módon a hidegebbnek számító északi vidéken, valamint Párizsban adnak: az ismerősök, barátok, rokonok nem kevesebb mint négy puszit nyomnak egymás arcára, a déli régióban, különösen Provence-ban hármat, míg az ország középső részén, például a majdnem másfél milliós Lyonban csak kettőt.

Családon belül a napi többszöri puszilkodás a testi érintkezés folyamatosságát biztosítja: a szülők és a gyermekek nemcsak a reggeli induláskor, hanem ha együtt ebédelnek, akkor a déli találkozáskor, majd a munkából, illetve az iskolából való hazaérkezéskor, sőt este lefekvés előtt is puszit adnak egymásnak.

A munkahelyen a férfiak nő kollégáikat köszöntik ezzel az üdvözlési formával, de bemutatkozáskor is kötelező a puszilkodás, ilyenkor az újdonsült ismerősök kölcsönösen egymás fülébe mondják nevüket, de olykor egy-egy poén, esetleg pikáns intimitás is elhangzik ez alkalommal.

Karácsonykor a népes családi összejövetelek körbepuszilkodással kezdődnek, az új családtagokat ez alkalommal lehet "megkóstolni", az egymástól távol élőknek pedig a zajos ünnepség, eszem-iszom és az azt követő kölcsönös ajándékosztás előtt sokszor ez az egyetlen alkalom arra, hogy néhány kedves kérdést feltegyenek a rég nem látottaknak. Amiből az is következik, hogy a kölcsönös üdvözlés - nyilván a résztvevők számának függvényében - akár fél óráig is eltarthat.

Ilyen alkalmakkor nyilván nem meglepő, hogy nemcsak a nők, hanem a férfiak is puszival köszöntik egymást: fiútestvér a fiútestvért, sógor a sógort, apa a fiát, após a vejét - az egymás hátának lapogatásával is együtt járó üdvözlés friss intimitást hoz a gyakran konfliktusos kapcsolatokba.

Puszilkodni jó, mondják sokan Franciaországban, ezért karácsonykor mi is puszilkodjunk sokat, különösen azoknak adjunk bőven és ingyen, akikre haragszunk, akik megbántottak, ez a reménnyel teljes ünnep ugyanis kiváló alkalom az egészséges, olykor kifejezetten meglepő kibékülésekre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×