eur:
394.75
usd:
370.54
bux:
65523.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi

Tizenhat óra a Csalagútban - francia vizsgálat indul

Vizsgálatot indít a francia közlekedésügyi államtitkár, mert elfogadhatatlannak tartja, hogy a La Manche-csatorna alatt a Franciaországot Angliával összekötő alagútban péntek óta szünetel a vasúti forgalom. Dominique Bussereau azt mondta, "egyszerűen nem normális", hogy a havazás és a hideg miatt ilyen hosszú időre leálljon a két ország közötti vasúti összeköttetés. Az államtitkár arra is választ vár, hogy miképpen rekedhetett péntekről szombatra virradó éjszakán több ezer utas a Csalagútban.

"Máskor is havazott, de ilyen esetre még nem került sor" - indokolta a vizsgálat elrendelését a dühös államtitkár azt követően, hogy a csatorna alatti közlekedést üzemeltető társaság hétfőn bejelentette: a Párizst Londonnal, illetve Brüsszellel összekötő nagysebességű vonatokat, az úgynevezett TGV-ket továbbra sem indítják útnak.

Különösen a hétvégi meghibásodások keltettek megdöbbenést Franciaországban, a péntekről szombatra virradó éjszakán ugyanis egyszerre három Eurostar rekedt a Csalagútban, több mint kétezer utassal. Közülük több százan étlen-szomjan, a hidegben vacogva nem kevesebb, mint 15 órát töltöttek a szerelvényekben, ráadásul ez idő alatt semmilyen érdemi információt nem kaptak a történésekről, illetve arról, hogy mikor és milyen módon hagyhatják majd el a vonatot.

Az üzemeltető cég szakértői szerint a "rendkívüli problémát" az okozta, hogy a szerelvények a kinti fagyból hirtelen kerültek a meleg és nedves alagútba, és ezt a "sokkot" a motorok nem bírák ki. A közlekedési államtitkár szerint azonban ez még nem elég ok arra, hogy három napra teljesen leálljon a forgalom, melynek következtében amúgy mintegy 24 ezer utas rekedt a La Manche-csatorna két oldalán.

Az erős havazás és a nagy hideg miatt egyébként huszonnégy francia megyében továbbra is érvényes a még a hét végén kiadott narancssárga riasztás. Az északi és a keleti országrészben a vasúti és a közúti közlekedés egyaránt akadozik, hétfőn reggel például egy teljes órára le kellett zárni a Párizst Bordeaux-val összekötő A10-es autópályát, de a zord időjárás a légi forgalmat is akadályozza: csak a párizsi Roissy-Charle de Gaulle repülőtéren a járatok 20 százalékát törölték hétfőn.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×