eur:
394.84
usd:
370.64
bux:
65502.69
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi

A válság ellenére elégedettek a német kereskedők

A kereskedelem határozottan elégedett a lassan a végéhez közeledő karácsonyi vasárral. Noha az eddigi forgalom az elmúlt évihez viszonyítva közel másfél százalékkal alacsonyabb volt, a vásárolt áruk összértéke máris elérte a 73 milliárd eurót.

A karácsonyt megelőző hétvégén a vásárlók szinte megostromolták az üzleteket. Főleg a kikapcsolódást, szórakozást szolgáló készülékek, így a legmodernebb technológiával készült tévék, mobiltelefonok, sőt számítógépek iránt nőtt meg a kereslet, holott a hónap elején még úgy tűnt, hogy idén az olcsóbb ajándékok lesznek kelendőek.

A német kereskedők szövetségének szóvivője mai nyilatkozatában külön kiemelte a ruházati cikkek forgalmának váratlan felszökését, amit elsősorban a tartós hidegre vezetett vissza, mert leginkább a meleg pulóverek, nadrágok és télikabátok, valamint bélelt kesztyűk találtak gazdára.

Eddig a németek mintegy 73 milliárd eurót adtak ki különféle ajándékokra. Ez az összeg ugyan másfél százalékkal elmarad a tavalyitól, de az év során elhatalmasodott gazdasági válság miatt a kereskedelem komolyan tartott a karácsonyi vásár kudarcától.

A már idézett szóvivő nem titkolta, hogy a szentestéig hátralévő időszakban a fogyasztás további növekedését remélik, és így az idei karácsonyi vásár még elérheti a krízis előtti évek forgalmát is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Féléves mélypontról korrigál a forint

Féléves mélypontról korrigál a forint

Múlt hét pénteken az izraeli válaszcsapás hírére nagyobb gyengüléssel indult a nap a forint piacán, a dollárral szemben pedig több mint féléves mélyponton is állt már a jegyzés. A kezdeti ijedtséget követően azonban gyorsan vissza tudott erősödni a forint, ez az erősödés pedig hétfő reggel is folytatódik. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×