eur:
394.37
usd:
371.63
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor

Pánik az ufónak nézett rakéta miatt

Sikertelen volt Oroszország legújabb rakétájának tesztje - az igazi hír azonban az, hogy mindez hisztériát okozott a szomszédos Norvégiában, ahol sokan azt hitték, ufót láttak.

Oroszország a héten a Fehér-tengeren, egy tengeralattjáróról indítva tesztelte legújabb, atomtöltet hordozására is képes rakétáját, a Bulavát. A rakéta azonban idő előtt leesett - ezzel párhuzamosan Norvégiában szokatlan fényjelenségre figyeltek fel.

Tromso város felett a hajnali égen egy kék csóvát fedeztek fel, amelynek élénken világított a feje. Azonnal megindultak a találgatások, hogy meteorról, vagy akár ufóról lehet szó.

Az orosz hadvezetés közleménye azonban megnyugtatta a kedélyeket - mármint azokat, akik földönkívüliektől tartanak -, amikor közölte: rosszul végződött a rakétateszt. A véleményt megerősítette a Nyugaton is elismert védelmi elemző, Pavel Felgenhauer.

Az ilyen jelenséget akkor látni, amikor a rakéta az atmoszféra felső rétegeiben elromlik. De legalább a norvégok szép tűzijátékot láthattak - idézte az AFP.

Oroszország ritkán tesztel rakétákat a Norvégiához közeli Fehér-tengeren - jegyzik meg elemzők. Ez volt a Bulavával végrehajtott 12. kilövési kísérlet, és a hetedik, amely kudarccal végződött. Oroszország az atom-tengeralattjárókról indítható nukleáris arzenállal kívánja modernizálni haderejét és Felgenhauer szerint az újabb kudarc meggyengíti az orosz nukleáris elrettentő erőbe vetett hitet.

Moszkva ezekben a napokban készül aláírni a stratégiai fegyverzetek korlátozásáról szóló egyezményt az Egyesült Államokkal, és így gyengülhetnek pozíciói. Az orosz haderő ugyanakkor sikeresen tesztelte a Bulava földi változatát, a Topolt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×