INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Pánik az ufónak nézett rakéta miatt

Infostart / InfoRádió
Sikertelen volt Oroszország legújabb rakétájának tesztje - az igazi hír azonban az, hogy mindez hisztériát okozott a szomszédos Norvégiában, ahol sokan azt hitték, ufót láttak.

Oroszország a héten a Fehér-tengeren, egy tengeralattjáróról indítva tesztelte legújabb, atomtöltet hordozására is képes rakétáját, a Bulavát. A rakéta azonban idő előtt leesett - ezzel párhuzamosan Norvégiában szokatlan fényjelenségre figyeltek fel.

Tromso város felett a hajnali égen egy kék csóvát fedeztek fel, amelynek élénken világított a feje. Azonnal megindultak a találgatások, hogy meteorról, vagy akár ufóról lehet szó.

Az orosz hadvezetés közleménye azonban megnyugtatta a kedélyeket - mármint azokat, akik földönkívüliektől tartanak -, amikor közölte: rosszul végződött a rakétateszt. A véleményt megerősítette a Nyugaton is elismert védelmi elemző, Pavel Felgenhauer.

Az ilyen jelenséget akkor látni, amikor a rakéta az atmoszféra felső rétegeiben elromlik. De legalább a norvégok szép tűzijátékot láthattak - idézte az AFP.

Oroszország ritkán tesztel rakétákat a Norvégiához közeli Fehér-tengeren - jegyzik meg elemzők. Ez volt a Bulavával végrehajtott 12. kilövési kísérlet, és a hetedik, amely kudarccal végződött. Oroszország az atom-tengeralattjárókról indítható nukleáris arzenállal kívánja modernizálni haderejét és Felgenhauer szerint az újabb kudarc meggyengíti az orosz nukleáris elrettentő erőbe vetett hitet.

Moszkva ezekben a napokban készül aláírni a stratégiai fegyverzetek korlátozásáról szóló egyezményt az Egyesült Államokkal, és így gyengülhetnek pozíciói. Az orosz haderő ugyanakkor sikeresen tesztelte a Bulava földi változatát, a Topolt.


A címlapról ajánljuk