eur:
393.56
usd:
368.24
bux:
66117.87
2024. április 24. szerda György

"A helyzet rosszabb, mint a Szovjetunió bukása előtt"

Hivatalos vizsgálatot követelnek egy szerintük gyanús körülmények között meghalt orosz újságíró kollégái és barátai. A televíziós újságíró egy nappal azután esett ki 14. emeleti lakásából, hogy megnyert egy fontos pert. A hatóságok azonban azt állították, hogy öngyilkos lett.

Olga Kotovszkaja a Baltikumban található orosz kalinyingrádi enklávé egyik vezető újságírója volt. November 16-án halt meg, amikor kizuhant egy toronyház ablakából, de mivel az orosz média nemigen foglalkozott a hírrel, a nyugati újságok is csak késve értesültek az esetről.

A hatóságok először azt állították, hogy az újságíró öngyilkos lett, de a múlt héten már azt közölték, hogy felmerült a gyilkosság gyanúja és nyomozást indítanak.

Kotovszkaja egy nappal azután halt meg, hogy megnyert egy fontos pert, amelynek nyomán ismét a kezébe került a Kaszkad nevű regionális tévéadó. Az állomást a kilencvenes években alapították, és arról volt ismert, hogy megpróbált objektív maradni és időről-időre bírálta a helyi hatóságokat.

2004-ben azonban hivatalnokok egy csoportja jogi eszközökkel kiszorította Kotovszkaját és átvette az adó irányítását. Ennek azonnal az volt az eredménye, hogy megváltozott a programok hangneme.

Oroszországban angol szóval "raidnek" nevezik azt a gyakori jelenséget, amikor látszólag jogi eszközöket alkalmazó csoportok elveszik tulajdonosaiktól cégeiket, vagy kiszorítják őket azok irányításából.

A helyi parlament egyik képviselője egyenesen politikai gyilkosságnak nevezte az esetet, és elmondta: Kotovszkaja elmesélte, hogyan próbálták rávenni a per leállítására. A képviselő szerint a helyi újságírók tisztában vannak azzal, hogy csak pozitív tartalmú tudósításokat adhatnak a helyi vezetésről. "A helyzet rosszabb, mint a Szovjetunió bukása előtt" - mondta.

Egy New York-i székhelyű újságírói szervezet szerint Oroszország a világ harmadik legveszélyesebb országa az újságírók számára. Az utóbbi kilenc évben 17 riporter lett gyilkosság áldozata vagy halt meg gyanús körülmények között, és csak egyetlenegy esetben ítéltek el gyilkost.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×