INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Szerbiai vásárlók rohamára számíthat Magyarország

Infostart / InfoRádió
Szerbiai vásárlók rohamára kell számítani Magyarországon december 19-e után, amikortól a szerb állampolgárok vízum nélkül léphetik át az európai uniós határt.

Eddig is sok ember járt át Szerbiából Magyarországra vásárolni - főleg a vízummal rendelkező vajdaságiak -, ugyanis a határ ezen oldalán számos áru 15-20 százalékkal olcsóbb, mint a déli oldalon, de van olyan termék, amelyért 50 százalékkal kell kevesebbet fizetni a szerbiai árnál.

Főleg az élelmiszerek és a tisztálkodási szerek olcsóbbak, de a bab, amely Szerbiában nemzeti étel, feleannyiba kerül Magyarországon.

Szerbiai közgazdászok állítása szerint ha az ott élő emberek Magyarországon vásárolnak, 300 euró elköltése esetén akár 50-60 eurót is megtakaríthatnak.

December 19-e után ráadásul a szerbek vízum nélkül léphetik át a schengeni határt, ezért ezután erősödő bevásárló turizmusra lehet számítani. A magyar kereskedők valószínűleg felkészülnek erre, Szerbiában pedig azt remélik, hogy mindez hozzájárul az ottani árak csökkenéséhez.

A szerbiai vevők részéről pénzben biztosan nem lesz hiány, hiszen csak az év első 9 hónapjában a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások bankátutalásaikban összesen 2,5 milliárd eurót küldtek haza, és valószínűleg ugyanennyit vittek a zsebükben is.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk