eur:
392.92
usd:
352.1
bux:
73152.46
2024. augusztus 27. kedd Gáspár
A Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) felvétele a Csango-6 holdszondáról, amelyet a holdjáró készített a leszállást követően 2024. június 4-én. A szonda kőzet- és talajmintákat gyűjt a Hold eddig nem kutatott, rejtett oldalán. A mintákat várhatóan június végén hozzák vissza a Földre.
Nyitókép: MTI/AP/CNSA/Hszinhua

A kínaiak képesek vizet "fakasztani" a Holdon

Bill Nelson NASA-igazgató szerint a kínaiak egy olyan módszert fedeztek fel, mellyel biztosítható lehet akár 50 ember napi ivóvíz-ellátása is.

Több évtized után újból lendületet vett az űrverseny, még ha a szereplők és a körülmények mára meg is változtak - írja a hvg.hu. Ahogyan a célok is: a két legnagyobb szereplő, az Egyesült Államok és Kína nem csupán el szeretne jutni a Holdra emberekkel, de a jövőben állandó jelenlétet is kialakítanának ott. Ehhez azonban rengeteg akadályt kell leküzdeni, és az egyik ilyen az, hogy hogyan lesz víz egy ilyen bázison.

Úgy tűnik, ezen a területen most nagy lépést tettek kínai tudósok. A kínai CCTV jelentése szerint a szakemberek egy olyan új eljárást fedeztek fel, mellyel nagy mennyiségben lehet vizet előállítani – a holdi talaj felhasználásával. Ehhez a Csang’o-5 holdszonda által gyűjtött mintákat használták, idézte a portál a Reuters hírügynükséget. A Kínai Tudományos Akadémia tudósai arra jöttek rá, hogy

a holdi talaj nagy mennyiségű hidrogént tartalmaz, mely reakcióba lép más elemekkel, ha nagyon magas hőmérsékletre melegítik – ebből pedig vízgőz keletkezik.

Az új metódussal egy tonna holdi talajból 51–76 kg víz állítható elő, ami több mint 100 darab félliteres palackot tud megtölteni. Ez nagyjából 50 ember napi ivóvíz-mennyiségével egyenértékű.

A kutatók három éven át dolgoztak az új módszer kifejlesztésén, mely megalapozhatja Kína jövőbeni holdi jelenlétét. A Reuters hozzáfűzi: Bill Nelson, a NASA igazgatója ismételten megkongatta a vészharangot annak hírére, hogy Kína rendkívüli tempóban halad az űrprogramjával.

Ez szerinte felveti annak a lehetőségét, hogy Peking fogja uralni a Hold erőforrás-gazdag részeit.

Kína reményei szerint a múltbéli és a jövőbeni holdexpedíciók megalapozzák majd egy Nemzetközi Holdkutató Állomás (ILRS) létesítését. Ezt a kezdeményezést Oroszországgal közösen vezeti Kína.

A pekingi űrhivatal jelenlegi céljai között szerepel, hogy 2035-ig megépítsenek egyfajta „alap” bázist a Holdon, majd 2045-ig egy, az égitest körül keringő űrállomást is létesíteni szeretnének.

Címlapról ajánljuk
Robert Fico: egy golyó hihetetlen pusztítást tud végezni az emberi szervezetben

Robert Fico: egy golyó hihetetlen pusztítást tud végezni az emberi szervezetben

„Tudok dolgozni, de nem vagyok képes súlyt emelni” – tájékoztatott egészségi állapotáról Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki ellen idén májusban követtek el merényletkísérletet. A kormányfő közölte, hamarosan nyilvánossá teszik a merényletről készült belügyi jelentést. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Robert Fico vezeti a pártelnökök bizalmi listáját.

Visszaüthet a Földnek a NASA kisbolygóvadászata

Olasz kutatók szuperszámítógép segítségével szimulálták, hogyan éri el a Földet a Dimorphos nevű aszteroidából kirobbant 1 millió kg törmelék, amit a NASA bolygóvédelmi tesztje hozott létre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.27. kedd, 18:00
Koren Balázs
matematika tanár, a ProSuli szakmai vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 27. 08:34
×
×
×
×