eur:
389.69
usd:
357.94
bux:
73375.88
2024. július 22. hétfő Magdolna
Boeing Starliner. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Augusztusig az űrben várakozhatnak a Starliner asztronautái

Hiába dolgoznak folyamatosan a mérnökök a probléma megoldásán, a NASA űrhajósai ezt a hónapot még az űrben tölthetik.

Sunita Williams és Butch Wilmore az eredeti tervek szerint már június 14-én visszatértek volna a Nemzetközi Űrállomásról (ISS). A hónap végén már arról lehetett hallani, hogy az eredeti 45 napot megduplázva, 90 napra emelik a Boeing Starliner űrhajójának maximális tartózkodási idejét a Nemzetközi űrállomáson - írja a The Guardian híradása nyomán a Telex.

Az amerikai űrügynökség azért halasztotta el a visszatérést, hogy tesztekkel bizonyosodhassanak meg róla az új-mexikói sivatagban, hogy az űrhajó biztonságosan vissza tud térni a Földre.

Szerdán bejelentette a NASA, hogy a tesztek még mindig folyamatban vannak annak érdekében, hogy minden megfelelően működjön. Mint írják, a sajtóban korábban elterjedt, hogy "az űrhajósok a Nemzetközi Űrállomáson rekedtek", ám a szervezet mindenkit biztosított róla, hogy asztronautái biztonságban vannak.

A lap hozzáteszi, a Boeing CST-100 Starliner űrhajónak már a fejlesztése is több évet csúszott. Az első, legénység nélküli tesztrepülést már 2019-ben tervezték, de csak 2022-ben történhetett meg. A legénységgel végzett tesztrepülést különböző rendellenességek miatt szintén többször elhalasztották az elmúlt hónapokban, amíg június 5-én a két asztronautával, Butch Wilmore-ral és Suni Williamsszel a fedélzetén elindult a világűrbe a floridai Kennedy Űrközpontból.

Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×