eur:
394.85
usd:
367.72
bux:
0
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
The Infantry Squad Vehicle demonstrates its rugged off-road capabilities through the mud. Forrás: GM
Nyitókép: Forrás: GM

Fegyvert csinálnak az amerikaiak az elektromos autókból

Csak idő kérdése volt, hogy a fegyveripar felismerje: a modern villanyautók nagy kapacitású akkumulátora és nagyfeszültségű elektromos hálózata nem csak közlekedésre használható.

A General Motors katonai fejlesztésekkel foglalkozó leányvállalata, a GM Defense egyetemi és kormányzati kutató intézetekkel karöltve azt vizsgálja, hogyan viselkednek az autóipari akkumulátor-rendszerek speciális töltési és kisütési helyzetekben, és hogy hazai (azaz észak-amerikai) gyártású energiatároló rendszerek hogyan integrálhatók katonai platformokba - írja a vezess.hu.

Az Elektromosjármű-akkumulátorok irányított energiájú rendszerekben történő alkalmazásának a kiértékelése (Evaluation of Electric Vehicle Batteries to Enable Directed Energy, EEVBEDE) projekt keretében az irányított energiájú fegyverek (directed-energy weapon, DEW) működtetésére keres optimális megoldást az USA hadügyminisztériuma. Ezek olyan fegyverek, amelyek nem lövedéket juttatnak a célba, hanem nagy mennyiségű, koncentrált energiát. Ez történhet hang- vagy rádióhullám, fény (lézer) vagy szubatomi részecskék formájában – a lényeg, hogy működtetéséhez értelemszerűen rengeteg energiára van szükség, méghozzá gyorsan hozzáférhető formában.

Az elektromos változat akár irányított energiájú (DEW) fegyvert is működtethetne az akkumulátorairól. Forrás: GM
Az elektromos változat akár irányított energiájú (DEW) fegyvert is működtethetne az akkumulátoráról. Forrás: GM

A General Motors több éve alkalmazott, méretében és összetételében egyaránt rugalmasan variálható, moduláris Ultium elektromosjármű-platformja alkalmas lehet – vagy alkalmassá tehető – ilyen felhasználási területek kiszolgálására. A nagy különbség, hogy míg a villanyautóban az akkumulátor fokozatosan – legintenzívebb használat mellett is néhány óra alatt – adja le a benne tárolt energiát, egy DEW fegyverben ezt nagyságrendekkel rövidebb idő alatt kell megtennie.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Ukrajna egyre közelebb kerül a NATO-hoz, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ukrajna egyre közelebb kerül a NATO-hoz, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden Washingtonban találkozott, hogy megvitassák a NATO-tagországok azon szándékát, miszerint Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez. A találkozóra éppen egy héttel a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt került sor - számolt be a Reuters. Az ukrajnai háború kezdete óta legalább két esetben is tevékenykedtek orosz tengeralattjárók Írország partjainál – írta meg a Bloomberg hírszerzési források alapján. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×