eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
koronavírus világjárvány
Nyitókép: Pixabay

Most fog bedurranni egy Covid-járványhullám

Lefolyása azonban enyhe lesz. A FLiRT-mariánsok vannak terjedőben.

A koronavírus FLiRT-variánsai – amely nevének betűi az aminosav mutációit takarják – terjedőben vannak Európában és az Egyesült Államokban is, miközben a vírus tovább mutálódik a korábban megismert törzsekből – írja a CNBC-re hivatkozva a hvg.hu.

A FLiRT-variánsok az omikron alvariánsai. Az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatói szerint egyelőre kevés bizonyíték van arra, hogy az újonnan megjelenő törzsek a korábbiakhoz képest súlyosabb problémákat okoznának, ugyanakkor úgy tűnik, egymástól függetlenül ugyanazok a mutációk alakultak ki náluk.

Amerikában a KP.2 nevű törzs tekinthető dominánsnak, az összes eset 28,2 százalékáért felelős. A KP.1.1 – a FLiRT egy másik variánsa – okozta megbetegedések száma szintén emelkedik, jelenleg 7,1 százalékra tehető a tengerentúlon.

Európában már 14 országban észlelték az új variánst.

Az Egészségügyi Világszervezet egyelőre nyugtat: május elején azt közölte, egyelőre kevés új esetet regisztráltak, ugyanakkor néhány országban már enyhe növekedés volt tapasztalható. Jennifer Horney, a Delaware Egyetem epidemiológusa szerint jelenleg nem valószínű, hogy a törzsek olyan jelentős fertőzési hullámot váltanának ki, mint korábban, amikor az emberek immunitása alacsonyabb volt. Ugyanakkor az új törzsek az esetszámok emelkedését okozhatják a nyári hónapokban.

A megbetegedések valószínűleg enyhe tünetekkel járnak majd együtt.

Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×