eur:
396.11
usd:
369.82
bux:
69566.56
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Bruising on the toe of the big toe. Bad leg
Nyitókép: Stanislav Sablin/Getty Images

A köröm elváltozása rákra utal

A köröm egy apró elváltozása és a rákra való hajlam között összefüggés van. Egy barna csík lehet az árulkodó jel.

A körmünk egy apró, jelentéktelennek tűnő, ám annál specifikusabb elváltozása egyértelműen jelezheti, ha nagyobb eséllyel alakul ki nálunk valamilyen daganatos megbetegedés - írja a velvet.hu a ladbible.com alapján.

A körmökön egy, a körömágytól a körömhegyig futó sötét vonal, vagyis a melanonychia megjelenése egy olyan szindróma tünete lehet, amely növelheti a rák kialakulásának kockázatát.

A csík színe általában barna vagy fekete, ám az elváltozást valamilyen trauma vagy terhesség is okozhatja. A sötétebb bőrszínnel rendelkező embereknél szintén nagyobb valószínűséggel alakulnak ki az ilyen vonalak a körmön.

Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet szerint a ritka szindrómát egy olyan génmutáció okozza, amely egy, a rák kialakulását gátló gént érint.

Szintén a rákra való hajlamot jelzi a köröm alatt növekvő kis megvastagodott terület egy fehér vonallal, valamint a következő elváltozások:

  • a köröm kiemelkedése a körömágyból,
  • vörösség és duzzanat a köröm körül,
  • szabálytalan pigmentáció (például zöld vagy fekete szín),
  • a köröm körüli bőr elszíneződése,
  • repedések vagy deformitások.

Meglepő módon a köröm elváltozásai arról is árulkodhatnak, hogy az eddig említetteken túl fennáll-e a tüdőrák kialakulásának kockázata, a körmök csomósodása ugyanis a betegség korai figyelmeztető jelének tekinthető.

A köröm púposodása továbbá gyakori tünete lehet a szívvel vagy tüdővel kapcsolatos egyéb egészségügyi problémáknak, valamint az olyan betegségeknek, mint a fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség.

Fotó: Stanislav Sablin/Getty Images

Címlapról ajánljuk

Jens Stoltenberg: atomfegyverek készenlétbe helyezéséről egyeztetnek a NATO-tagországok

Konzultációk zajlanak a szövetség tagjainak körében olyan rakéták készenlétbe állításáról, amelyek jelenleg tárolókban vannak - közölte a NATO a főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×