eur:
394.73
usd:
365.16
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Bruising on the toe of the big toe. Bad leg
Nyitókép: Stanislav Sablin/Getty Images

A köröm elváltozása rákra utal

A köröm egy apró elváltozása és a rákra való hajlam között összefüggés van. Egy barna csík lehet az árulkodó jel.

A körmünk egy apró, jelentéktelennek tűnő, ám annál specifikusabb elváltozása egyértelműen jelezheti, ha nagyobb eséllyel alakul ki nálunk valamilyen daganatos megbetegedés - írja a velvet.hu a ladbible.com alapján.

A körmökön egy, a körömágytól a körömhegyig futó sötét vonal, vagyis a melanonychia megjelenése egy olyan szindróma tünete lehet, amely növelheti a rák kialakulásának kockázatát.

A csík színe általában barna vagy fekete, ám az elváltozást valamilyen trauma vagy terhesség is okozhatja. A sötétebb bőrszínnel rendelkező embereknél szintén nagyobb valószínűséggel alakulnak ki az ilyen vonalak a körmön.

Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet szerint a ritka szindrómát egy olyan génmutáció okozza, amely egy, a rák kialakulását gátló gént érint.

Szintén a rákra való hajlamot jelzi a köröm alatt növekvő kis megvastagodott terület egy fehér vonallal, valamint a következő elváltozások:

  • a köröm kiemelkedése a körömágyból,
  • vörösség és duzzanat a köröm körül,
  • szabálytalan pigmentáció (például zöld vagy fekete szín),
  • a köröm körüli bőr elszíneződése,
  • repedések vagy deformitások.

Meglepő módon a köröm elváltozásai arról is árulkodhatnak, hogy az eddig említetteken túl fennáll-e a tüdőrák kialakulásának kockázata, a körmök csomósodása ugyanis a betegség korai figyelmeztető jelének tekinthető.

A köröm púposodása továbbá gyakori tünete lehet a szívvel vagy tüdővel kapcsolatos egyéb egészségügyi problémáknak, valamint az olyan betegségeknek, mint a fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség.

Fotó: Stanislav Sablin/Getty Images

Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 12. 13:21
×
×
×
×