eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Rho Ophiuchi and Antares region
Nyitókép: CHAO FU/Getty Images

Szemeket az égre, mozgalmas napok következnek

Kora este ragyog a tavaszi állatövi fény, együttállásokat nézhetünk, lesz alkonyi holdsarló, és érdemes a naptevékenységre is figyelni.

A sarki fény előrejelzésekben mindig olvashatóak azok az események, amelyek sarki fényhez vezethetnek. Hazánk szempontjából nem feltétlenül megbízhatóak ezek az előrejelzések, ám inkább legyünk résen feleslegesen, mintsem kihagyjunk egy esetleges sarki fényt – hívja fel a figyelmet cikkében a National Geographic.

Amint azt hozzáteszik, ha sarki fényt nem is láthatunk, megfelelő napszűrő alkalmazásával napfoltokat biztosan (ilyen szűrőt, fóliát távcsőboltokban lehet vásárolni). Viszont speciális szűrő nélkül sose próbáljunk a Napba nézni, mert kiégeti a retinánk érzékeny sejtjeit és visszafordíthatatlan látáskárosodást szenvedünk – intenek óva.

Holdsarló kedden. Az egyre vastagodó, 8 százalékos megvilágítású sarlót könnyen megpillanthatjuk és sokáig meg is figyelhetjük ezen az estén, 3 órával nyugszik a Nap után. A holdnyugta ideje keleten 20:37, Budapesten 20:49, nyugaton 20:59 lesz – írja a lap.

Hold-Jupiter együttállás szerdán. A 16 százalékosra hízott Hold a Jupitertől jobbra látszik. Szedán, az este előrehaladtával egyre közelebb kerülnek egymáshoz, így érdemes megvárni a holdnyugta (kb. 22 óra) előtti időt, amikor már csak 3 fokra járnak egymástól és alacsonyan látszanak az északnyugati horizont felett. Ekkor lehet szépen tájképbe foglalni a kettőst.

Hold–Fiastyúk kettős csütörtökön. Az e havi együttállás távolabbi lesz, mint a februári volt, viszont cserébe már soványabb Hold közelében figyelhetjük meg a Fiastyúkot. Ez annyit jelent, hogy több csillagát láthatjuk, és fotón is szebben mutatkozik majd meg. 14-én este 23 óra után, holdnyugta előtt az északnyugati horizont felett járnak, egymástól ekkor kb. 3,5 fokra. A duót jól tudjuk majd tájképbe foglalva fotózni ekkor.

Március során a Merkúrt egyre jobban láthatjuk, bár az igazán szép látványt majd a hónap második felében adja; a változékony időjárás miatt, ha van lehetőség rá, már a hónap közepe táján is érdemes lehet rápillantani – olvasható.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×