eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Magyar felhasználók tömegének jelszavait, személyes adatait lopták el – itt ellenőrizheti, érintette-e

Összesen 26 milliárd adat szivárgott ki, magyar oldalak és magyar felhasználók is érintettek.

Sokan lehetnek nagy bajban egy elképesztő mértékű adatbázis kiszivárgása miatt, amelynek a mérete meghaladja a 12 TB-ot. A jelek szerint magyar, .hu domaint használó oldalakról is kerültek ki adatok, de a nagyobb platformok és szolgáltatások közül is sok az érintett – írja a hvg.hu.

A 26 milliárd rekordot tartalmazó csomagban 3800 mappa található, mindegyik más-más adatszivárgásból származhat, ráadásul a tartalma túlmutat a felhasználónév-jelszó pároson: érzékeny személyes adatok is találhatók benne, melyekkel a rosszindulatú szereplők célzott, valamint adathalász támadásokat is indíthatnak. Szintén nagy a személyazonosság-lopás kockázata is.

A legtöbb adat két kínai közösségi platformról, a Trencentről és a Weibóról szivárgott ki, míg a harmadik az amerikai MySpacel, de a Twitterről vagy mai nevén az X-ről 281 millió adat szivárgott ki. A toplistán még kiemelt helyen van a Deezer (258 millió), a LinkedIn (251 millió), az Adobe (153 millió), a Canva (143 millió) és a Badoo (127 millió) is.

A lopást jelző Cybernews oldalán egy kereshető lista is van az adatszivárgások forrásairól, melyben több .hu domain is szerepel, ami azt jelenti, hogy kikerült onnan olyan felhasználónév és jelszó, melyet ezeken az oldalakon használtak.

Ez az eset is felhívja a figyelmet, hogy érdemes nehezen kitalálható jelszavakat használni, minden szolgáltatásban másikat, és ahol lehetséges, érdemes bekapcsolni a kétlépcsős azonosítást is.

Mindenki ellenőrizheti, hogy a jelenlegi szivárgásban érintett-e a Cybernews keresőjében, vagy a Have I been pwned oldalán.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×