eur:
389.29
usd:
364.6
bux:
68052.53
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Kikapcsolni, vagy sem éjszakára - itt a válasz a mobiltelefonokra

Érdemes-e néha kikapcsolni a telefonunkat, vagy semmi baja nem lesz tőle, ha éveken keresztül folyamatosan működik? Ennek jártak utána, az akkumulátor és szoftverek szempontjából is.

A Time magazin Kyle Weinst, az elektronikus készülékek otthoni szerelésére szakosodott iFixit oldal alapítóját kérdezte. Weins szerint a telefon éjszakára való kikapcsolásának a készülék élettartama szempontjából nem sok értelme van, az akkumulátor élettartamát ezzel nem igazán lehet meghosszabbítani - olvasható a raketa.hu-n.

Az okostelefonokban található akkumulátor nagyjából 300-500 töltési ciklust bír, mielőtt elkezd veszíteni a teljesítményéből, így jó ötletnek tűnhet azzal spórolni, hogy éjszakára kikapcsoljuk, ám a legtöbb készülék, ha nem használjuk, annyira kevés áramot fogyaszt, hogy ez a végeredményen nem igazán fog meglátszani. Weins szerint annak ugyanakkor van értelme, ha bizonyos időközönként (ez lehet akár évente egyszer is) teljesen lemerítjük a telefon akksiját, ezzel ugyanis

segítünk újrakalibrálni a töltési ciklust, ami jobb üzemidőhöz vezethet.

A szakértő szerint a telefon újraindításának sincs sok haszna, hiszen ezzel csak ugyanazt érjük el, mintha leállítanánk a háttérben futó alkalmazásokat.

Más következtetésre jutott a Reader's Digest, akik több szakértővel konzultálva arra jutottak, hogy a telefont néha igenis van értelme újraindítani. Ők mondjuk pont azzal érvelnek, hogy a telefonunk a megnyitott alkalmazásokat nem zárja be, amelyek a háttérben futva gyorsabban fogyasztják az akkumulátort, erre viszont az újraindításnál kézenfekvőbb megoldás, ha időről-időre kilőjük a nem használt appokat, amit két mozdulattal megtehetünk.

A Reader's Digestnek nyilatkozó Bob Motamedi IT-specialista ugyanakkor hozzáteszi, hogy a RAM folyamatos írása és törlése közben maradhatnak kódmaradványok a memóriában, amelyek problémákat okozhatnak, ezeket a problémákat pedig egy újraindítással megoldhatjuk. Ugyanebből az okból a How to Geek is azt javasolja, hogy néha indítsuk újra a telefont.

Mindez csak az androidos telefonokra vonatkozik, hiszen az iPhone-ok esetében az iOS 11 óta már van lehetőségünk anélkül törölni a memóriát, hogy ehhez újra kéne indítani a telefont.

A Samsung magyarországi képviseletét pedig úgy látja, hogy "bár az Android, illetve a többi mobil operációs rendszer kezdetektől arra van optimalizálva, hogy "folyamatosan" be legyenek kapcsolva, ugyanakkor a különböző update / log / cache / lapozó és egyéb ideiglenes file-ok felhalmozódhatnak, amelyek az újraindítás során törlődnek."

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×