eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A polar bear stands among a thin ice floe off the northern shores of the Svalbard Archipelago.
Nyitókép: Chase Dekker Wild-Life Images / Getty

Figyelmeztetnek a tudósok, újabb ökológiai katasztrófától kezdtek tartani

A H5N1 mostanra világjárványt okoz a természetben, jegesmedve halálát is okozta már. A kutatók attól tartanak, hogy a rendkívül fertőző vírus a modern idők egyik legnagyobb ökológiai katasztrófáját idézheti elő.

Jegesmedvét ölt meg a H5N1 madárinfluenza, miközben a kórokozó egyre terjed a sarkvidéken – írja a The Guardian alapján a 24.hu. Az elhullást decemberben erősítette meg az alaszkai környezetvédelmi hivatal: ez az első ismert jegesmedvés eset a világon.

Az állatot Alaszka egyik legészakibb települése, Utqiagvik közelében találták meg két évvel azután, hogy Észak-Amerikában kimutatták a legújabb törzset. A medve valószínűleg fertőzött madarak tetemével táplálkozott.

A jegesmedvék a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a sebezhető kategóriába tartoznak. Lehetséges, hogy több példány is elhullott a madárinfluenza miatt, ami komoly veszteség lehet a fajnak.

A H5N1 rendkívül fertőző változata 2021 óta okoz járványt, a fertőzés a becslések alapján már több millió vadon élő madarat pusztított el. A kórokozó miatt emlősök ezrei is elhullottak, köztük perui fókák.

A vírus az Antarktisz után már az Északi-sarkvidék emlőseiben is jelen van, a H5N1 immár világjárványt okoz a természetben. A kutatók attól tartanak, hogy a rendkívül fertőző vírus a modern idők egyik legnagyobb ökológiai katasztrófáját idézheti elő, ha eléri az elszigetelt pingvinpopulációkat. A gyanú szerint a kórokozó már az Antarktiszi-félsziget csúcsánál lévő Heroína-sziget barna halfarkasait tizedeli.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×