eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Távolságtartásra szólították fel a briteket

Újabb, emberre is veszélyes világjárványtól tartanak az Egyesült Királyság egészségügyi vezetői, ezért arra szólították fel a lakosságot, hogy a madárinfluenza kockázata miatt kerüljék a vadon élő madarakkal való bármiféle érintkezést és tartsanak legalább két méter távolságot tőlük.

Az Egyesült Királyságban az egészségügyi vezetők új iránymutatást adtak ki, amely szerint a lakosságnak legalább két méter távolságot kell tartania a vadon élő madaraktól. Ez a lépés az újabb, emberre veszélyes járványoktól való félelem miatt történt – írja a The Sunra hivatkozva a Portfolio.

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UKHSA) hangsúlyozza, hogy a madárinfluenza jelentős veszélyt jelent az emberi egészségre. A kormányzati ajánlások szerint el kell kerülni minden kapcsolatot vadon élő madarakkal, beleértve a galambokat, a hattyúkat és a sirályokat is.

Az Állatokkal szembeni Kegyetlenség Megelőzésének Királyi Társasága (RSPCA) és az Állat- és Növényegészségügyi Ügynökség által közösen kidolgozott útmutató arra figyelmeztet, hogy az embereknek kerülniük kell az állati ürülékkel és elpusztult madarakkal való érintkezést. Az iránymutatás célja, hogy minimalizálja a madárinfluenza emberre történő átvitelének kockázatát – olvasható.

A madárinfluenza, amely az elmúlt években szokatlanul magas számú madár- és emlősfaj pusztulását okozta, potenciálisan a következő nagy emberi járvány forrása lehet. Bár elsősorban a baromfikat és vadon élő madarakat érinti, az emberekre is átterjedhet. Kutatások szerint az embereknél a halálozási arány akár a 60 százalékot is elérheti.

Az elmúlt két évtized során világszerte 882 ember fertőződött meg ezzel a vírussal, közülük 461-en haltak meg. Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a H5N1 néven is ismert madárinfluenza emberről emberre is terjedne, de fennáll a veszélye, hogy ilyen irányba is mutálódhat.

Madárinfluenza elleni védekezés Magyarországon

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Ceva-Phylaxia Zrt. együttműködésében létrehozott HPAI vakcinabank ideiglenes engedéllyel rendelkező madárinfluenza elleni vakcinát biztosít vészhelyzetekre, előkészítve Magyarországot a jövőbeli járványok hatékony kezelésére.

Magyarországon az utolsó madárinfluenza járvány 2023 novemberében kezdődött, és 2024 február elejéig összesen 76 megerősített pozitív esetet regisztráltak tíz vármegyében. Ez idő alatt több mint 1,6 millió állatot kellett felszámolni a járvány miatt, ami jelentős gazdasági veszteségeket okozott.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×