eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Hi-tech user interface head up display Sun Solar Flare corona Particles ejection and information telemetry for digital background computer desktop screen display
Nyitókép: LV4260/Getty Images

A Föld is megérezte a gigantikus űrbeli robbanást

Sosem láttak ilyen nagy robbanást a világűrben.

Egy friss tanulmány alapján olyan erős volt egy távoli, születőben lévő fekete lyuk robbanása, hogy még a Föld felső légkörét is megrázta – írja a ScienceAlert. A GRB 221009A jelű gamma-kitörés nagyjából 2,4 milliárd fényévre következett be, és 2022 októberében észlelték. A 18 teraelektronvoltos esemény rekorder: sosem láttak ilyen nagy robbanást a világűrben – írja a 24.hu.

A esemény következtében átmeneti, nagy változások alakultak ki a földi ionoszféra elektromos mezejében, mintegy 500 kilométeres magasságban. Az ionoszféra egy viszonylag vastag réteg 50-1000 kilométerre a felszíntől. Ez az atmoszféra azon része, ahol a Napból érkező szélsőséges ultraibolya- és röntgensugárzás ionizálja az atomokat és molekulákat, szabad elektronokat hozva létre. Az ionoszféra visszaveri a kommunikációra és navigációra használt rádióhullámokat. Amikor egy erőteljes űrbéli esemény, például egy napkitörés következik be, a visszaverődés alakulásának megfigyeléséből következtetni lehet az alsó ionoszférában beállt változásokra.

Így sikerült detektálni a GRB 221009A hatásait az alsó ionoszférában, 60-100 kilométerre a felszíntől. Maga a gamma-kitörés megközelítőleg 7 perces volt, ám a hatásai nagyjából 10 órán át detektálhatók maradtak. A szakértők bíznak benne, hogy az adatokból jobban megérthetik, mi történne a Földdel, ha egy hasonló esemény jóval közelebb következne be.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×