eur:
389.68
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: NASA, ESA

Lenyűgöző fotó készült a Rák-ködről, lepipálta a Hubble híres képét

A most készített fotó a legjobb minőségű, amelyet valaha készítettek a Rák-ködről, így olyan részletek is megfigyelhetők rajta, amelyeket eddig egyetlen képen sem lehetett látni.

Lenyűgöző képet készített a James Webb űrtávcső (JWST) a Bika csillagképben található Rák-ködről – derül ki az Európai Űrügynökség (ESA) közleményéből. A csillagködöt létrehozó robbanás egy 11. századi csillagász feljegyzése szerint 1054-ben ment végbe.

On the left is the 2005 Hubble optical wavelength image of the Crab Nebula. On the right is a new image of the object from the James Webb Space Telescope’s NIRCam (Near-Infrared Camera) and MIRI (Mid-Infrared Instrument) instruments that has revealed new details in infrared light. In Webb’s infrared observation, a crisp, cage-like structure of fluffy red-orange filaments and knots of dust surround the object’s central area. However, some aspects of the inner workings of the Crab Nebula become more prominent and increase in detail in infrared light. In particular, Webb highlights what is known as synchrotron emission, seen here with a milky smoke-like appearance throughout the majority of the Crab Nebula’s interior. We invite you to use the slider tool to further inspect the details of these images.
A bal oldalon a Rák-ködről a látható hullámhosszú fény tartományában a Hubble által készített kép 2005-ből. A jobb oldalon a James Webb Űrteleszkóp NIRCam és MIRI infravörös fényt detektáló műszereinek új képe látható, amely ebben a fénytartományban új részleteket tárt fel. Eszerint vörös-narancssárga szálakból és porfelhőkból álló, éles, ketrecszerű szerkezet veszi körül az objektum központi részét. A Rák-köd belső területei részletesebben megjelentek az infravörös fény által. A teleszkóp képe különösen kiemeli az úgynevezett szinkrotron emissziót, amely a Rák-köd belsejében tejszerű, füstszerű megjelenéssel látható. (NASA, ESA, CSA, STScI, T. Temim - Princeton Egyetem)

A 6500 fényévre található objektum az egyik legjobban tanulmányozott szupernóva-maradvány, az azt létrehozó robbanás természetével kapcsolatos kérdések még mindig megválaszolatlanok. Mindazonáltal az új és a régi képet egymásra helyezte az Európai Űrügynökség, és a középső fehér vonal csúsztatásával igazán szemléletes a sok új részlet a James Webb fotója alapján.

Az interaktív, teljes méretű képhez (a nyitókép csak ennek részlete) kattintson ide!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×