eur:
392.24
usd:
362.89
bux:
65888.93
2024. február 28. szerda Ákos, Bátor
Nyitókép: gillessanmartin - https://www.inaturalist.org/observations/96976073, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=113179216

Harapni is képes ez az invazív rovar, ki kell találni valamit ellene

2013-tól kezdődően újabb invazív rovarfajjal találkozhatunk Magyarországon, és nem csak az erdőkben, hanem akár az otthonunkban is.

Idegen eredetű rovarok, ezúttal tölgy-csipkéspoloskák jelentek meg Miskolcon - számolt be róla a boon.hu. Az apró, 2-4 milliméteres testhosszal rendelkező poloskafaj Észak-Amerika keleti partvidékéről származik, és a 2000-es évektől kezdődően jelent meg Európában is, Olaszország irányából terjedve észak felé. Nevét a kinézetéről kapta, szárnyai szögletesek és csipkére emlékeztetnek. Habár elsősorban tölgyfák nedveit szívogatják, az embert is képesek "megharapni".

Paulovkin András entomológus azt nyilatkozta a boon.hu-nak az invazív rovarok kapcsán, hogy bár közeli rokona, a platán-csipkéspoloska már régebb óta él hazánkban, a két kártevő faj az utóbbi időben tömegesen elszaporodott. Kirándulások alkalmával, illetve akár városi környezetben is találkozhatunk velük.

Az ember bőrére kerülve próbaszívásokat végezhetnek, ezek azonban veszélytelenek, nem terjesztenek humán betegségeket.

A portál megkérdezett egy rovarirtásra szakosodott helyi szakembert is arról, hogyan védekezhetünk ellenük. Kiss János bogármérnök szerint a tölgy-csipkéspoloska irtására, mivel új faj, még nincs kidolgozott módszer.

„Alapvetően fák élősködője, így hiába irtjuk ki az éppen a teraszunkon tartózkodó rovarokat, egy idő után újak érkeznek a helyükbe, és a felmelegedett falra telepednek. Ezek olyan nőstények, amelyek télre szeretnék elvermelni magukat" - fogalmazott a szakértő.

A rovarmérnök magyarázata szerint

a klasszikus rovarirtó szerek is jók a csipkéspoloskák ellen, de a legfontosabb a mechanikus védelem.

Fizikailag kell elzárnunk magunkat a rovarok elől jó nyílászárókkal és szúnyoghálóval, csapdát azonban nem tud ajánlani, ami megfogná őket. Szerinte, ha megakadályozzuk, hogy a nőstények befészkeljék magukat valamilyen védett helyre télire, azzal csökkenthető az egész populáció. A poloskafélék keringése a darazsakhoz hasonlóan nagyban függ a külső hőmérséklettől: hidegben lelassulnak, nem képesek repülni.

Címlapról ajánljuk

Harvard-felmérés: nem számít, ha Trumpot elítélik – Fekete Rajmund az amerikai elnökválasztásról

Donald Trump volt amerikai elnök a republikánus előválasztáson fölényesen nyerte el Dél-Karolinát, így a saját államában verte meg egyetlen riválisát, Nikki Haley-t. Az előrejelzések is Trump győzelmét jósolták, de akkor miért harcol még Nikki Haley? Erről is kérdeztük Fekete Rajmundot, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének tudományos segédmunkatársát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.28. szerda, 18:00
Szenes Zoltán
professor emeritus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke
Felpörgetné a lőszergyártást Moszkva, megakadhat az orosz nyomulás Avgyijivkánál – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Felpörgetné a lőszergyártást Moszkva, megakadhat az orosz nyomulás Avgyijivkánál – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2024-ben 2,7 millió tüzérségi lövedék gyártását tervezi – számolt be Vagyim Szkibitszkij vezérőrnagy, az ukrán védelmi hírszerzés helyettes vezetője a Kyiv Independent beszámolója szerint. Ez a mennyiség annak fényében ijesztő lehet Kijevben, hogy az ukránok mekkora mennyiséggel számolhatnak idén. Az orosz erők tovább folytathatják a nyomulásukat Avgyijivka térségében, de a talajviszonyok jelentősen lassíthatják a hadműveleteket. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×