eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Cindy Parks Pixabay

Súlyos veszélyt jelentenek a köröttünk lévő örök vegyi anyagok

A várandósság alatt örök vegyi anyagoknak kitett anyák gyermekeit érinthetik súlyos következmények.

Az örök vegyi anyagoknak való kitettség hasonló, mint ami azokat a magzatokat érinti, akiknek édesanyja dohányzott terhessége alatt – írja a The Guardian. Egy friss tanulmány, amely 2-5 év közti gyerekeket figyelt meg, magasabb testtömegindexet és több elhízást talált ebben a korosztályban a kitettséggel összefüggésben. Az örök vegyi anyagok alacsony születési súlyra hajlamosító hatását már korábban feltárták.

Az örök vegyi anyagok – a PFA-k – kategóriája körülbelül 15 ezer vegyi anyagot foglal össze. Ezeket gyakran használják arra, hogy egyes termékeket vízzel, foltokkal és hővel szemben ellenállóvá tegyenek. Ezek a vegyületek mindenütt jelen vannak, már alacsony expozíciós szint esetén is rákhoz, pajzsmirigybetegségekhez, veseműködési zavarokhoz, születési rendellenességekhez, autoimmun betegségekhez és más súlyos egészségügyi problémákhoz vezetnek.

Azért nevezik őket örök vegyi anyagoknak, mert a környezetben nem bomlanak le természetes úton.

A friss tanulmány a közelmúltban közzétett kutatásokat foglalt össze. 30 ezer mintán végezték ezekt összesen: ezek mindegyikében találtak PFA-t a köldökzsinórvérben. Bár kutatások már ezt megelőzően találtak bizonyítékot arra, hogy ezek az anyagok összefüggésbe hozhatók az elhízással, az eredmények általában nem voltak meggyőzőek. A szerzők szerint az új kutatás nagyobb mintanagyságot, nagyobb földrajzi lefedettséget, hosszabb időtartamot és az expozíciós szintek szélesebb skáláját foglalta magában.

A dohányzó anyák gyermekeihez hasonló az örök vegyi anyagoknak magzatként kitett gyermekek is kis súllyal születnek, majd gyorsan behozzák a lemaradást, de hosszban nem növekszenek ezzel arányosan. Ez valószínűleg azért következhet be, mert a DNS-metilációra hatnak a PFA-k. A születés előtti időszakban, az anyaméhben a DNS-metiláció az a kapcsoló, amely a szervezetet felkészíti arra, hogyan működjön.

A PFA-expozíció megváltoztathatja a szervezet energia-anyagcseréjének módját a születéstől egészen 12 éves korig, ami hatással lehet a növekedésre. Az érintettek a későbbiekben rendszeres testmozgással tudják kezelni ezt a hatást, melyet nagyon nehéz kikerülni, annyira elterjedtek az örök vegyi anyagok környezetünkben. A vízszűrő alkalmazása mellett a HEPA-filteres porszívó használata segíthet az expozíció csökkentésében. Emellett a kiegyensúlyozott étrend, és a friss, nem csomagolt élelmiszerek választása is csökkentheti a kockázatot.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×