eur:
388.99
usd:
361.12
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella
Human heart with heart vessles inside human body and ECG, 3D illustration
Nyitókép: Dr_Microbe/Getty Images

Egyes csípőprotézisektől szívbetegség is kialakulhat

A szívkárosodás veszélyét régebbi típusú protézisek növelik.

A protézisekből kiváló fémionok a véráramba kerülve veszélyeztetik legfontosabb szervünket: az úgynevezett fém a fémen protézisek kobalttartalmával van gond - írja a The Guardian.

Ezeket eredetileg a fiatalabb páciensek kapták, hogy aktív életmódjukat fenntarthassák segítségükkel. A protézis annak ígéretét hordozta, hogy nem lesz szükséges cserélni, egy életen át szolgálja azt, aki ilyet kap.

A probléma az, hogy a kobaltból és krómból álló implantátumból apró fémionok szivárognak a vérbe, és félő, hogy ez izom-, csont- és szervkárosodást okozhat. 2008 óta ismertek az ilyen típusú implantátumokkal kapcsolatos aggodalmak, Nagy-Britanniában 2012 óta rendszeresen ellenőrzik is az ezekkel élő páciensek vérét. Azóta egyre több tapasztalat gyűlt össze azzal kapcsolatosan is, hogy szívbetegséghez vezethet egy ilyen csípőprotézis beültetése.

A Heart Research UK által finanszírozott új tanulmány célja, hogy részletesebben megvizsgálja ezt a kapcsolatot, és megjósolja, mely betegeknél a legnagyobb a kockázat.

Susan Currie, a Strathclyde Egyetem kardiovaszkuláris fiziológia docense és kollégái 30 fém a fémen csípőprotézissel rendelkező beteg vérmintáit elemezték és változó kobaltszintet azonosítottak a vérükben. Ezután az ultrahang egy nagyon érzékeny formáját, az úgynevezett globális hosszanti törzsvizsgálatot használták 16 ilyen beteg, valamint nyolc egészséges kontrollcsoport szíve egészségi állapotának felmérésére.

"Ez a módszer szív összehúzódásának vizsgálatára alkalmas, sokkal érzékenyebb, mint az EKG. Minden betegnél normális volt az EKG-n mért funkció, de amikor az érzékenyebb módszerrel vizsgálódtunk. néhány betegnél rendellenes összehúzódási funkciót tapasztaltunk, amit egy rutinellenőrzéssel semmiképpen sem lehetett volna kiszűrni" - mondja Currie.

Tenyésztett szívsejteken végzett további kísérletek azt sugallták, hogy a kobalt befolyásolja a szívsejtek kalciumszintjét, csökkentve ezzel összehúzódási képességüket, ami egyes betegeknél szívműködési zavarokhoz vezethet. Currie szerint ugyanakkor az ilyen protézissel rendelkezők kis hányada lehet csak érintett - viszont így sem lehet elhanyagolni a gondot, mivel az szívelégtelenséget is kialakíthat.

Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×