eur:
389.62
usd:
364.79
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Twitter/Koreai Aerospace Research Institute

A magyar kötődésű Szilárd-krátert is elcsípte a Hold-szonda - képek

Fotókat küldött a Hold túloldaláról a dél-koreai Danuri űrszonda, amely a Hold felszínéről gyűjt adatokat - közölte a szöuli tudományos minisztérium.

A Danuri űrszonda - hivatalos nevén Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO) -, amely 100 kilométerrel a Hold felszíne fölött kering, március 22-én a Ciolkovszkij-kráterről (az alábbi Twitter-bejegyzésen az első kép), március 24-én pedig a Schrödinger- és a Szilárd-kráterekről (2. és 4. fotó) készített egy-egy képet nagyfelbontású kameráival.

Ezek az első dél-koreai fotók, amelyek a Hold túlsó oldaláról készültek - számolt be róla a minisztérium és a Koreai Űrkutatási Intézet (KARI).

A Danuri ezen kívül széles látószögű polarimetriás kamerájával (PolarCam) is készít olyan felvételeket, amelyek segítségével a Hold felszínének összetételét és vulkanikus lerakódásait lehet tanulmányozni.

A Danuri tavaly december 27-én lépett holdkörüli pályára 145 napos útját követően, és az egyhónapos tesztelés után, február 4-én kezdte meg működését. Missziója alatt, az év végéig hat fedélzeti műszerrel vizsgálja a holdfelszín domborzatát, mágneses erősségét, gammasugárzását és más jellemzőit. Az orbiter emellett a jövőbeli holdi küldetések lehetséges leszállóhelyeit is keresi.

Az orbiter honlapján (ide kattintva) élőben lehet követni a Danuri tevékenységét.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×