eur:
394.37
usd:
370.06
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Obesity, unhealthy weight. Nutritionist inspecting a womans waist using a meter tape to prescribe a weight loss diet
Nyitókép: peakSTOCK/Getty Images

Egyre több a fiatal kettes típusú cukorbeteg, az oka is kiderült

200 ország és régió adatait elemezve derült fény az aggasztó trendre.

Az elmúlt harminc évben leginkább a testsúlyfölösleg miatt lett magasabb a kettes típusú cukorbetegségben szenvedő fiatalok száma egy friss kutatás szerint, amely 1990–2019 közti adatokat elemzett. Főként a 30 év alatti nők érintettek, a magas BMI volt a fő oka a diabétesz kialakulásának – írja a Sky News.

A kettes típusú cukorbetegség jellemzően középkorú vagy idősebb felnőtteknél alakul ki és több veszélyes állapot megnövekedett rizikójával jár együtt. Ezek között van a látásvesztés és a szívbetegség, de a cukorbetegség következménye lehet a korai halálozás is.

A kutatás szerint ugyanakkor egyre több 40 év alatti felnőttnél diagnosztizálnak kettes típusú diabéteszt.

A kutatásból kiderült, hogy régiótól függetlenül a magas testtömegindex a kettes típusú cukorbetegség korai kialakulásának fő kockázati tényezője minden országban. A kutatók szerint ennek megelőzésére elengedhetetlen az egészséges életmód és a testsúly kontroll alatt tartása.

Az alacsony-közepes és közepes szociodemográfiai indexű országokban élőknél volt a legmagasabb a kettes típusú diabétesz aránya, míg az alacsony szociodemográfiai indexű országokban kevesebb volt a betegséggel diagnosztizáltak száma, ugyanakkor a legmagasabb volt a kettes típusú diabétesszel kapcsolatos halálozási arány.

A szociodemográfiai index a társadalmi és gazdasági fejlettség reprezentációjaként egyesíti a világ országainak gazdaságára, képzettségére és termékenységi arányára vonatkozó információkat – az egészségügyi eredmények pedig szorosan kapcsolódnak ehhez a mérőszámhoz.

Címlapról ajánljuk
Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×