eur:
392.78
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szerelőcsarnoka (b), amelyből az Orion kapszulával felszerelt új SLS óriásrakétát a kilövőállásra szállítják a floridai Cape Canaveralnál működő Kennedy Űrközpontban 2022. augusztus 16-án. Az Artemis nevet viselő új űrprogram az első útján Hold körüli pályára állítja a legénységet egyelőre nem szállító Orion kapszulát, amely a tervek szerint mintegy 40 nappal később tér vissza a Földre. A NASA legkorábban augusztus 29-én indítja útnak az SLS óriásrakétát tesztelő Artemis 1-et.
Nyitókép: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich

NASA: már a Hold körül kering a Capstone

Az amerikai űrkutatási hivatal bejelentette, hogy Hold körüli pályára állt a legújabb műholdjuk.

A CAPSTONE nevű műhold négy hónappal az indítása után megérkezett a Holdhoz és az égitest körüli pályára állt.

A mikrohullámú sütő méretű űreszköz most a Hold körül kering, a tervezett Gateway űrállomásnak szánt pályán. Ezzel a későbbiekben felépített állomást érintő lehetséges kockázatokat akarják előre kiszűrni, tervezett pályájának stabilitását kitapasztalni.

A CAPSTONE (Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment) június végén indult Új-Zélandról a Rocket Lab cég Electron rakétájának fedélzetén. Felbocsátására a NASA Artemis-programjának keretében került sor, amelynek célja, hogy ismét amerikai űrhajósok szálljanak le a Holdon.

A NASA honlapja szerint a CAPSTONE az elmúlt négy hónapban egy olyan útvonalon közelítette meg a Holdat, amely "a mélyűrben a gravitációs kontúrokat követi, és lehetővé teszi, hogy az űrhajók kevés energiát felhasználva érjék el céljukat".

A Gateway űrállomás, amelynek létrehozásában az Európai Űrügynökség (ESA) is közreműködik, fontos bázisa lesz a Holdra tervezett misszióknak, illetve a későbbiekben a Marsra induló expedícióknak.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×