eur:
388.42
usd:
358.67
bux:
68173.41
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Nyitókép: Pexels.com

Voloful is beszélne a Google

A Google új mesterségesintelligencia-modellt kíván létrehozni, amelynek segítségével a világon legtöbbek által beszélt 1000 nyelven tervez szolgáltatásokat nyújtani az interneten - jelentette be a kaliforniai vállalat.

"Képzeljenek el egy volof (főként Szenegálban beszélt) nyelven beszélő új afrikai internezőt, aki a telefonján nézi meg, hogy hol van a legközelebbi gyógyszertár, vagy melyik csatornán adják az Afrika Kupa-mérkőzést" - mondta Johan Schalkwyk, a Google kutatója egy bemutatón, ahol a Google-nak a mesterséges intelligencia terén elért legújabb újításait ismertették meg az újságírókkal.

Világszerte több mint hétezer nyelvet beszélnek, de a Google csak mindössze valamivel több mint 130 nyelven kínálja fordítóprogramját.

A cég azon is dolgozik, hogy nagy mennyiségű hangfelvételrészletet gyűjtsön össze a különböző közösségekben, egyebek mellett az

olyan nyelvek esetében, amelyeknek nem feltétlenül van írott formája.

A több évre tervezett program keretében a Google vívmányait a termékeiben, köztük a YouTube videomegosztó portálon, a digitális billentyűzetekben és a fordítóprogramjában kívánja felhasználni, hogy megkönnyítse online szolgáltatásainak az internetezők anyanyelvén történő elérését, és segítségükre legyen a fontos tartalmak elérésében.

A mesterséges intelligencia más irányú fejlesztései révén a Google olyan eszközöket dolgozott ki, amelyek műholdfelvételek segítségével lehetővé teszik az erdőtüzek felfedezését és valós idejű megfigyelését. Ezeket az információkat az információtechnológiai óriáscég a Google Map programon, illetve a keresőprogramon teszi elérhetővé, így segítve a veszélyeztetett lakosság figyelmeztetését, illetve a tűzoltókat a tűz továbbterjedésének előrejelzésében és a mentésben. Ez a szolgáltatás már elérhető az Egyesült Államokban, Kanadában, Mexikóban és Ausztrália egyes övezeteiben.

Egy másik, 2017-ben indított projekt az esetleges árvizekre figyelmezteti a lakosságot, a segítségével tavaly 155 millió értesítést tudtak küldeni Indiában és Bangladesben 23 millió embernek. A Google szerdán jelentette be, hogy ezt a szolgáltatást tizennyolc további - dél-amerikai, ázsiai és afrikai - országra terjesztették ki.

Címlapról ajánljuk
Ha csak egy EP-mandátumot nyer a Momentum, a ciklus felénél cserél Donáth Anna és Cseh Katalin
Aréna - előzetes

Ha csak egy EP-mandátumot nyer a Momentum, a ciklus felénél cserél Donáth Anna és Cseh Katalin

A Momentum azért küzd a kampányban, hogy ismét két EP-mandátumot szerezzen, de ha csak egyet kap a párt, akkor az ötéves ciklus alatt Cseh Katalin és Donáth Anna a mandátumot elfelezve féltávnál egymást váltja majd az EP-ben. Erről Cseh Katalin, a Momentum elnökségi tagja, EP-képviselő beszélt az InfoRádió Aréna című műsorának stúdiójában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.30. csütörtök, 18:00
Cseh Katalin
a Momentum elnökségi tagja és EP-képviselőjelöltje
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×