eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Tízórás időablak – ez az időszakos böjt nagy előnye

Jobb koleszterin- és vércukorszinthez vezet, ha tízórás időablakon belül fogyasztjuk el napi étkezéseinket – derül ki egy kutatásból.

Mindezt érdemes a napon belül korán elkezdeni, ha fogyni szeretnénk: egy másik kutatás szerint azok, akik relatíve korán kezdenek el enni, hatékonyabban vesztenek súlyfelesleget.

Ez a kutatás azt állapította meg, hogy akik ugyanazokat az ételeket fogyasztották, de később kezdtek el enni a napon belül, inkább éreztek éhséget, mint azok, akik már korán ettek. Az NBC News cikke szerint a kalóriákat is lassabban égetik azok, akik később kezdenek enni a napon belül, zsírszöveteik pedig több kalóriát tárolnak. Összességében tehát a későn megkezdett étkezések növelik az elhízás kockázatát.

Tíz óra az ideális evésre szánt időablak

Az időszakos böjt – más néven időablakos étkezés – hasznát tűzoltók körében kutatták. Azt találták, hogy akik 10 órás időablakon belül étkeztek (vagyis például reggel 8-kor ettek először és 18 órakor utoljára, és a nap többi részében "pihent" az emésztésük), azoknál a "rossz koleszterin" mennyisége csökkent, ezzel pedig a szívbetegség rizikója is.

A tízórás időablak javította az érintettek vérnyomását és vércukorszintjét is

bizonyos alapbetegségek – közte diabétesz, magas koleszterinszint vagy magas vérnyomás – esetében.

A kontrollcsoport 13 órás időablakban étkezett, mindkét csoport tagjai mediterrán diétát követtek. A kisebb időablakban étkező egészséges tűzoltóknál jobb közérzet mellett egyéb egészségügyi előnyök jelentkeztek, mint például kevesebb lerakódás képződése az ereken belül.

Az adatok megerősítik azt a feltételezést, miszerint lehet ideális időpontja az étkezések megkezdésének és befejezésének is. A tűzoltókkal végzett kutatás vezetője, Satchidananda Panda szerint a tízórás időablak ideális lehet, mivel a hat- vagy nyolcórás időablak a legtöbb ember számára túl sok megkötést jelent: előnye van, de az emberek nem képesek sokáig betartani. Úgy véli, szerveinknek pihenésre is szükségük van: az időablakos étkezés ezt a lehetőséget nyújtja.

A cirkadián ritmus szabályozza, mikor éri meg enni

"Belső óránk mondja meg szervezetünknek, hogy a nap melyik szakaszában mit kell jobban csinálnia. Úgy tűnik, az emésztésünk késő délelőtt a legjobb" – fogalmazott Courtney Peterson, az Alabamai Egyetem táplálkozástudósa az eredmények kapcsán.

Már korábban mutattak arra jelek, hogy cirkadián ritmusunk

étvágyunkra, emésztésünkre és vércukorszintünkre is hat.

A súlyvesztéssel kapcsolatos kutatásba 16 túlsúlyos vagy elhízott embert vettek be. Egy részük egy órával ébredés után kezdett enni, másik részük azonban öt órát várt ezzel. Később a két csoport cserélt. Az elfogyasztott ételek és kalóriatartalmuk megegyezett. A kutatók a horminszint vizsgálatával arra jutottak, hogy a később étkezők szervezetében a leptin 16 százalékkal kisebb mennyiségben van jelen – ez a hormon felelős a teltségérzet kialakulásáért. A későn étkezők gyakrabban is érezték magukat éhesnek.

Az is kiderült, hogy ezek az emberek sós, magasabb keményítőtartalmú ételekre vágytak: az éhség az oka ennek is, mivel ilyenkor tartalmasabb élelmiszerek után kezdenek sóvárogni az emberek. Zsírszöveteik szerkezete is megváltozott, ami valószínűsíti, hogy a később megkezdett étkezések hízáshoz vezetnek. A később étkezők napi 60 kalóriával kevesebbet is égettek naponta.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Megoldódott Kijev legnagyobb problémája: mehet Ukrajnának a támogatás - Háborús híreink szombaton

Megoldódott Kijev legnagyobb problémája: mehet Ukrajnának a támogatás - Háborús híreink szombaton

Sikerült átpréselni az amerikai képviselőházon azt a törvényjavaslatot, mely összesen 95 milliárd dollárnyi támogatás szétosztását teszi lehetővé Ukrajna, Izrael és a csendes-óceáni térség államai között. A G7 szintén új támogatásról egyezett meg, a NATO pedig hosszas unszolás után eldöntötte: küldenek még légvédelmi eszközöket Kijevnek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×