eur:
392.84
usd:
366.69
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Rimóczi László koronavírus-járványra utaló, védőmaszkot viselő csokimikulásai a cukrász lajosmizsei műhelyében 2020. november 9-én.
Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Törökországban bukkantak rá „Mikulás” sírjára

Egy olyan bazilikában találtak rá Szent Miklós nyughelyére, amelyet a középkorban elöntött a tenger és egy templom épült rá.

Megtalálták Szent Miklós sírját egy bizánci templom alatt Törökországban. A templom egy korábbi bazilika alapjaira épült, amely a Földközi-tenger szintjének emelkedése miatt a középkorban víz alá került – írja a Daily Mail beszámolója alapján az Index.

Az ősi bazilika alapjaira néhány évszázaddal később azért építettek egy másik templomot, hogy megvédjék Szent Miklós sírját, de csak a közelmúltban fedezték fel a régészek az előző szentélyből származó mozaikpadlót a ma álló épület alatt, ekkor derült fény a szent sírjára is.

A régészek 2017-ben találtak egy rést a mostani templom padlója alatt, az elmúlt években pedig óvatosan eltávolították a mozaikpadlót, hogy feltárják az ősi alapot. A később épített bizánci templom az V. és XII. század között az ortodox keresztények istentiszteleti helye volt, az épületet Szent Miklós szobrai veszik körül – írják.

Szent Miklós 270 és 343 között élt, és leginkább arról híres, hogy pénzt örökölt, amelyet a szegényeknek ajándékozott. A legenda szerint három lánynak aranyzsákokat adományozott, hogy így mentse meg őket a prostitúciótól.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×