eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: volcano.si.edu

Ritkaság emelkedett ki az óceán mélyéről, de valószínűleg nem lesz hosszú életű

A világ legfiatalabb szárazföldje alakult ki egy víz alatti vulkán kitörésének következtében.

Volt-nincs sziget alakult ki a Csendes-óceánon múlt hónapban. A Tonga közelében található Home Reef-sziget a hozzá tartozó víz alatt elterülő vulkán kitörésének következtében nőtte ki magát tengerszint fölé – írja az Időkép.

A szeptember 10-én kezdődő kitörés szeptember 28-ára 15-18 méter magas és 270 méter átmérőjű szárazföldet alkotott. A vulkán azóta elcsitult, a veszélyjelzést csökkentették. A felvételeket elsőként a NASA Landsat-9 műholdja készítette a világ legfiatalabb szárazföldjéről.

Mint olvasható, korábban 2006-ban jött létre ugyanitt sziget, amit csak 2007-ben fedeztek fel Scott Bryan és társai, ám 2008-as visszatérésükkor már sehol sem találták. Az ok a könnyen erodálódó vulkanikus kőzetben keresendő. Várhatóan a mostani sziget sem lesz hosszú életű.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×