eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Szigetelőanyaggal töltik ki a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es futópályájának betonlapjai közötti hézagot a pálya karbantartási munkálatai során 2017. október 4-én. A tervek szerint október 9-ig zárva lesz a repülőtér kettes futópályája, mert a pálya beton táblái közötti fugát a futópálya teljes hosszában (3,7 kilométeren) lecseréli a Budapest Airport. Az üzemeltető cég új technológiát vezetett be a repülőtér forgalmi területein a több százezer négyzetméternyi beton dilatációs hézagainak szigetelésére, ezt az új típusú, sokkal strapabíróbb és a korábbinál jobban szigetelő anyagot használják fel a kettes futópályán is.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Kifejlesztettek egy új, környezetbarát gyártású betont

A különleges építőkockák akár harminc százalékkal erősebbek is lehetnek a hagyományos, cementalapú társaiknál. Heteken belül a boltokban is megjelenhet.

A CarbiCrete nevű cég különleges betontömbjét kifejezetten a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése miatt találták ki – írja az Interesting Engineering cikke alapján a hvg.hu. A lap szerint olyan alternatív építőelemekről van szó, melyek nemcsak erősebbek a hagyományos, cementalapú blokkoknál, hanem képesek „elnyelni” a szén-dioxidot.

A beton egyik legfontosabb összetevője a cement, melynek előállítása a világ üvegházhatású gázkibocsátásának mintegy nyolc százalékát teszi ki. A beton gyártása során a mészkövet magas hőmérsékleten kalcinálják, mely szén-dioxid-kibocsátással jár, hiszen a felmelegítéshez fosszilis tüzelőanyagokat használnak. A CarbiCrete ezen úgy kíván változtatni, hogy

cementmentes gyártásra áll át, ami magában foglalja a szén-dioxid eltávolítását is.

A cég állítása szerint az eljárással tonnánként mintegy 150 kilogrammal kevesebb szén-dioxid termelődik. A CarbiCrete partnerségre lépett a Patio Drummond nevű betongyártóval, aminek köszönhetően napi 25 ezer egységre tudják növelni a gyártást. A végső cél az, hogy az elemek a kereskedelmi forgalomban is megjelenhessenek.

A vállalat honlapján azt írja, a különleges betonkocka 24 órán belül éri a teljes szilárdságát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 26. 13:59
×
×
×
×