eur:
394.23
usd:
369.93
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Szigetelőanyaggal töltik ki a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es futópályájának betonlapjai közötti hézagot a pálya karbantartási munkálatai során 2017. október 4-én. A tervek szerint október 9-ig zárva lesz a repülőtér kettes futópályája, mert a pálya beton táblái közötti fugát a futópálya teljes hosszában (3,7 kilométeren) lecseréli a Budapest Airport. Az üzemeltető cég új technológiát vezetett be a repülőtér forgalmi területein a több százezer négyzetméternyi beton dilatációs hézagainak szigetelésére, ezt az új típusú, sokkal strapabíróbb és a korábbinál jobban szigetelő anyagot használják fel a kettes futópályán is.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Kifejlesztettek egy új, környezetbarát gyártású betont

A különleges építőkockák akár harminc százalékkal erősebbek is lehetnek a hagyományos, cementalapú társaiknál. Heteken belül a boltokban is megjelenhet.

A CarbiCrete nevű cég különleges betontömbjét kifejezetten a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése miatt találták ki – írja az Interesting Engineering cikke alapján a hvg.hu. A lap szerint olyan alternatív építőelemekről van szó, melyek nemcsak erősebbek a hagyományos, cementalapú blokkoknál, hanem képesek „elnyelni” a szén-dioxidot.

A beton egyik legfontosabb összetevője a cement, melynek előállítása a világ üvegházhatású gázkibocsátásának mintegy nyolc százalékát teszi ki. A beton gyártása során a mészkövet magas hőmérsékleten kalcinálják, mely szén-dioxid-kibocsátással jár, hiszen a felmelegítéshez fosszilis tüzelőanyagokat használnak. A CarbiCrete ezen úgy kíván változtatni, hogy

cementmentes gyártásra áll át, ami magában foglalja a szén-dioxid eltávolítását is.

A cég állítása szerint az eljárással tonnánként mintegy 150 kilogrammal kevesebb szén-dioxid termelődik. A CarbiCrete partnerségre lépett a Patio Drummond nevű betongyártóval, aminek köszönhetően napi 25 ezer egységre tudják növelni a gyártást. A végső cél az, hogy az elemek a kereskedelmi forgalomban is megjelenhessenek.

A vállalat honlapján azt írja, a különleges betonkocka 24 órán belül éri a teljes szilárdságát.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×