eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Szigetelőanyaggal töltik ki a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es futópályájának betonlapjai közötti hézagot a pálya karbantartási munkálatai során 2017. október 4-én. A tervek szerint október 9-ig zárva lesz a repülőtér kettes futópályája, mert a pálya beton táblái közötti fugát a futópálya teljes hosszában (3,7 kilométeren) lecseréli a Budapest Airport. Az üzemeltető cég új technológiát vezetett be a repülőtér forgalmi területein a több százezer négyzetméternyi beton dilatációs hézagainak szigetelésére, ezt az új típusú, sokkal strapabíróbb és a korábbinál jobban szigetelő anyagot használják fel a kettes futópályán is.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Kifejlesztettek egy új, környezetbarát gyártású betont

A különleges építőkockák akár harminc százalékkal erősebbek is lehetnek a hagyományos, cementalapú társaiknál. Heteken belül a boltokban is megjelenhet.

A CarbiCrete nevű cég különleges betontömbjét kifejezetten a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése miatt találták ki – írja az Interesting Engineering cikke alapján a hvg.hu. A lap szerint olyan alternatív építőelemekről van szó, melyek nemcsak erősebbek a hagyományos, cementalapú blokkoknál, hanem képesek „elnyelni” a szén-dioxidot.

A beton egyik legfontosabb összetevője a cement, melynek előállítása a világ üvegházhatású gázkibocsátásának mintegy nyolc százalékát teszi ki. A beton gyártása során a mészkövet magas hőmérsékleten kalcinálják, mely szén-dioxid-kibocsátással jár, hiszen a felmelegítéshez fosszilis tüzelőanyagokat használnak. A CarbiCrete ezen úgy kíván változtatni, hogy

cementmentes gyártásra áll át, ami magában foglalja a szén-dioxid eltávolítását is.

A cég állítása szerint az eljárással tonnánként mintegy 150 kilogrammal kevesebb szén-dioxid termelődik. A CarbiCrete partnerségre lépett a Patio Drummond nevű betongyártóval, aminek köszönhetően napi 25 ezer egységre tudják növelni a gyártást. A végső cél az, hogy az elemek a kereskedelmi forgalomban is megjelenhessenek.

A vállalat honlapján azt írja, a különleges betonkocka 24 órán belül éri a teljes szilárdságát.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×