INFORÁDIÓ
2022. október 3. hétfő
Helga

hangya

növényvédő szer

mezőgazdaság

Lehet, hogy tényleg hangyákat kéne bevetni a növényvédő szer helyett

Lehet, hogy tényleg hangyákat kéne bevetni a növényvédő szer helyett

Infostart

A hangyák jobban irtják a kártevőket, csökkentik a növényi károkat és növelik a terméshozamot, mint a vegyszerek, ez derül ki egy friss vizsgálatból.

A hangyák olyan kártevőkre vadásznak, amelyek károsítják a gyümölcsöket, magvakat és leveleket, ami a terméshozam csökkenéséhez vezet. A tanulmány szerint a hangyák jelenléte a kártevők szélesebb köre ellen jelent védelmet - írja a The Guardian.

Az elemzés 17 növényt, köztük citrusféléket, mangót, almát és szójababot vizsgált az Egyesült Államok, Ausztrália, az Egyesült Királyság és Brazília területén.

"Általánosságban elmondható, hogy megfelelő gazdálkodással a hangyák hasznos, kártevők elleni védekezési eszközt jelenthetnek, idővel növelhetik a terméshozamot. Egyes hangyafajok hasonló vagy nagyobb hatékonysággal rendelkeznek, mint a növényvédő szerek, alacsonyabb költségek mellett" - írták a kutatók a Proceedings of Royal Society B című folyóiratban megjelent tanulmányban.

Biológiai védekezést tesznek lehetővé a hangyák

A brazil kutatók 26 különböző fajt vizsgáltak. Megállapították, hogy a hangyák a diverzifikált gazdálkodási rendszerekben, például olyan területeken, ahol fákat és növényeket is termesztenek egyazon földterületen, valamint árnyékban termesztett növények közelében érzik legjobban magukat, mivel ott több fészkelőhely és táplálékforrás áll rendelkezésükre.

"Tanulmányunk arra ösztönzi a gazdálkodókat, hogy

fenntarthatóbb módokat alkalmazzanak,

például hangyák által biztosított biológiai védekezést és az árnyékos növénytermesztési gyakorlatokat, amelyekkel természetes módon elősegíthetik a hangyák megjelenését a növénytermesztési rendszerekben" - mondta Diego Anjos, az Uberlândiai Szövetségi Egyetem vezető kutatója.

Nem olyan egyértelmű...

A hangyák szerepe a mezőgazdaságban nem teljesen tisztázott, mivel amellett, hogy hasznot hajthatnak, problémákat is okozhatnak. Egyes kártevők jelenléte általában gyakoribb, amikor hangyák vannak a közelben. Ennek az az oka, hogy

a hangyák lényegében levéltetveket tenyésztenek,

mivel az azok által termelt cukros váladékot fogyasztják.

A kutatók szerint a természetbarát gazdálkodási gyakorlatok, például az alternatív cukorforrás biztosítása a földön, a fa törzsének közelében vagy ágain megszakíthatja ezt a kapcsolatot. Ez eltereli a hangyák figyelmét, és tovább csökkentheti más kártevők, például a hernyók és bogarak számát is.

Az összegző tanulmány a legtöbb, világszerte elterjedt, kártevőnek számító rovarfajt vizsgálta, összesen 30 fajra terjedt ki. Ezekben olyan növénycsoportokat hasonlítottak össze, amelyekben hangyák jelen voltak, olyanokkal, amelyekből a hangyákat eltávolították.

A hangyák a bolygó rovarbiomasszájának felét teszik ki: legalább 14 ezer hangyafaj ismert, de valószínűleg még sok ismeretlen.

A kínai citrustermesztők évszázadok óta használják a hangyákat a mezőgazdaságban, a rovarokat Kanadában pedig erdei kártevők, Nigériában pedig a terménykártevők elleni védekezésben is használják, Ghánában a kakaót védik.

Nem minden faj alkalmas

Patrick Milligan, a Nevadai Egyetem Pringle Laboratóriumának munkatársa szerint ezek az eredmények nem meglepőek.

"A tanulmány a hangyák által nyújtott előnyök szép és rendezett leírását nyújtja. Új lehetőség mezőgazdasági eszköztárunkban ara, hogy eltávolodhassunk a növényvédő szerektől a terméshozamok romlása nélkül" - fogalmazott.

Adam Hart, a Gloucestershire-i Egyetem professzora megerősítette ezt.

"Sokan beszéltek már a hangyákról mint természetes kártevőirtókról. A kutatás azt sugallja, hogy

előnyös lehet hangyakolóniákat a termőterületekre költöztetni,

azonban óvatosnak kell lennünk - nem minden hangya vagy minden termesztési rendszer alkalmas erre. Nagy tanulság, hogy még jobban meg kell értenünk a természeti kölcsönhatásokat" - fogalmazott.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018