eur:
385.65
usd:
356.16
bux:
69246.47
2024. május 24. péntek Eliza, Eszter
Nyitókép: Bayerische Landesamt für Denkmalpflege

Ritka leletre bukkantak egy 1400 éves bajorországi sírban

Ez a tárgy ma helytakarékossági eszköz, egykor azonban a hatalom és a méltóság jele volt.

A mostani lelet mindössze a második, a kora középkorból származó, vasból készült összehajtható szék, amelyet Németország területén találtak - közölte a bajor műemlékvédelmi hivatal.

Európában eddig 29 olyan kora középkori sírt tártak fel, amelyben összecsukható székeket is elhelyeztek, ezek közül mindössze hat készült vasból.

A közép-frankföldi Ansbach körzetben fekvő Steinsfeldben, egy női sírban találták meg a régészek a Kr. u. 600-as évekből származó összecsukható széket, amely zárt állapotában 70x45 centiméteres, és az elhunyt lábainál helyezték el.

Mathias Pfeil hivatalvezető elmondta, hogy "ez az első pillantásra modernnek tűnő lelet abszolút ritkaság, és a legnagyobb kultúrtörténeti érdekesség, mert betekintést nyújt a lakosság vezető rétegeinek sírelrendezésébe, valamint a bútorok korai használatába".

Fotó: Bayerische Landesamt für Denkmalpflege
Fotó: Bayerische Landesamt für Denkmalpflege

Szakértők szerint vasból és bronzból készült összecsukható székeket már az ókor óta készítenek. Az ilyesmi a társadalomban betöltött tisztség fontos jele volt, ami szimbolizálta a hatalmat, a tekintélyt és a méltóságot. Főként női sírokban fordulnak elő sírmellékletként.

A steinsfeldi sírban egy 40-50 éves nő nyugodott. A halott nő nyakában színes üveggyöngyökből álló nyaklánc volt, övén pedig többek között egy fibulákból és egy nagy gyöngyből készült medál. Mellette feltártak egy férfi sírját is, abban egy bronz övcsatot, valamint egy teljes fegyverkészletet is találtak.

Fotó: Bayerische Landesamt für Denkmalpflege
Fotó: Bayerische Landesamt für Denkmalpflege

Címlapról ajánljuk

A merénylet árnyékában: kiderült, ki nyerné most az EP-választást Szlovákiában

Robert Fico szlovák miniszterelnök pártja, a Smer nyerné a Szlovákiában június 8-ára kiírt európai parlamenti választásokat az Ipsos szerint. A felmérés már a miniszterelnök ellen május 15-én elkövetett merénylet után adott válaszokat is tartalmazza. A Magyar Szövetség 4,8 százalékos eredménnyel nem tudna képviselőt juttatni Brüsszelbe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Vlagyimir Putyin tárgyalna a háború lezárásáról, tisztogatás Moszkvában - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Vlagyimir Putyin tárgyalna a háború lezárásáról, tisztogatás Moszkvában - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Oroszország tegnap önkényesen navigációs bójákat távolított el az észt-orosz határon. Lengyelország fontolgatja, hogy saját légvédelmi eszközeivel elkezdi lelőni az orosz rakétákat Ukrajna felett. Az orosz hadsereg három szektorban is nyomul előre. Az FSzB megvádolta Ukrajnát azzal, hogy ők követték el a Crocus City Hall elleni terrormerényletet. Vlagyimir Putyin orosz elnök bennfentesek szerint már komolyan lezárná a háborút. Az orosz védelmi minisztériumban folytatódik a tisztogatás. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×