eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Human heart with heart vessles inside human body and ECG, 3D illustration
Nyitókép: Dr_Microbe/Getty Images

Így csökkenthető a szívinfarktus és a stroke kockázata koronavírus után

Az oltottaknál mindkét betegség előfordulásának valószínűsége jelentősen alacsonyabb a vírusfertőzést követő 31-120. napok közt, mint az oltatlanoknál.

Dél-koreai kutatók a szívinfarktus és az ischaemiás stroke előfordulásának valószínűségét vizsgálták meg 63 ezer oltatlan és 168 ezer oltott személy esetében. Az oltottak két adagnyi mRNS-.vakcinát vagy egy adag vektorvakcinát kaptak a MedicalXpress cikke szerint.

Megállapításaik szerint az e két ok miatti kórházi felvételek előfordulásának gyakorisága 1 millió személy-napra vetítve 6,18 és 5,49 volt az oltatlan illetve az oltott egyének esetében a fertőzés után 30-120 nappal.

A teljesen beoltott csoportban a teljes korrigált kockázat jelentősen alacsonyabb volt

(korrigált kockázati arány 0,42) mindkét állapotra nézvést. Míg a teljesen beoltott betegeknél a kimeneti események alacsonyabb kockázata minden alcsoportban megfigyelhető volt, a súlyos vagy kritikus fertőzésben szenvedő betegeknél ez statisztikailag nem volt szignifikáns.

Az eredmények ismételten aláhúzzák azt, hogy az oltás felvétele adja a legjobb védelmet a koronavírus és annak szövődményei ellen egyaránt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×