eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Szemvizsgálat jelezheti a szívroham kockázatát

A retina ereinek mintázata mutathatja meg, ki az, akinél valószínűsítheti a szívproblémák kialakulása. A non-invazív vizsgálat egyéb adatokkal kiegészítve lehet hasznos diagnosztikai eszköz.

A retinában lévő erek mintázatára vonatkozó információk és hagyományos klinikai tényezők egybevetésével pontosabban határozható meg, hogy kit veszélyeztet jobban a szívinfarktus, mint az eddig használt, csak demográfiai adatokat tartalmazó modellekkel – írja a The Guardian.

A kutatók a UK Biobank 500 ezer emberre vonatkozó orvosi és életmódra vonatkozó adatait vizsgálták azért, hogy kiszámítsák a fraktáldimenzió nevű mérőszámot. Ezt olyan tényezőkkel kombinálták, mint az életkor, a nem, a szisztolés vérnyomás, a testtömegindex és a dohányzási státusz. Az adatbázisban szereplő olyan személyeket vizsgáltak, akik a retinaképek gyűjtése után szívrohamot kaptak.

"Felfedeztük, hogy modellünk jobban képes azonosítani az alacsony vagy magas kockázatú résztvevőket, mint az eddigi modellek, amelyek csak demográfiai adatokat tartalmaznak. Módszerünk még pontosabb volt, ha hozzáadtunk egy, a szívroham kialakulásának genetikai hajlamával kapcsolatos pontszámot" – mondta el Ana Villaplana-Velasco, az Edinburghi Egyetem Usher és Roslin Intézetének PhD-hallgatója, a kutatást bemutató szerző egy osztrák konferencián.

A szívroham átlagosan 60 éves korban következik be, a modell pedig a legjobb előrejelző teljesítményt több mint öt évvel a szívroham bekövetkezése előtt érte el.

A kutatók remélik, hogy a jövőben egy egyszerű retinavizsgálat elegendő információt nyújthat a veszélyeztetett emberek azonosításához.

"Az 50 év fölöttiek körében végzett, egyénre szabott rizikószámítás lehetővé tenné az orvosok számára, hogy olyan magatartásformákat javasoljanak, amelyek csökkenthetik a kockázatot, például a dohányzásról való leszokást és a normális koleszterinszint és vérnyomás fenntartását" – mondta Villaplana-Velasco.

A kutatók szerint lehetséges, hogy minden betegségnek egyedi retinavariációs profilja van, ezzel azt sugallják, hogy eredményeik hasznosak lehetnek

más betegségekre való hajlam azonosításában is.

További elemzéseket végeznek annak érdekében is, hogy átláthassák, pontosabb eredményeket hoz-e, ha nemspecifikus vizsgálatot alkalmaznak. Mivel egyelőre még szakértői ellenőrzés előtt álló eredményekről van szó, melyeket klinikai használatban is kutatni szükséges.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×